Na kongresu preventivne pedijatrije ljekari Instituta Igalo predstavili zapažen istraživački rad

Na kongresu preventivne pedijatrije ljekari Instituta Igalo predstavili zapažen istraživački rad

1738
0
Podijeli

ljekari-instituta-splendidU Bečićima je u organizaciji Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva nauke Crne Gore, održan Prvi kongres preventivne pedijatrije Crne Gore sa međunarodnim učešćem pod sloganom  – Preventivna pedijatrija kao temelj zdravstvenog sistema.

U radu kongresa učestvovao je veliki broj eminentnih stručnjaka iz Crne Gore, kao i zemalja u okruženju, među njima i stručnjaci iz Instituta Igalo. Bila je to izuzetna prilika za sticanje novih znanja iz svih oblasti pedijatrije.

Picerija i restoran

Stručni radovi prezentovani su kao usmene i poster prezentacije. U okviru poster sesije, a iz oblasti rijetke bolesti i fizikalna medicina i rehabilitacija prezentovan je rad Sanfillipo sy – dijagnoza, terapija, prevencija – prikaz slučaja, čiji su autori ljekari iz Instituta Igalo – dr Dragana Vučić, dr Marina Delić, dr Tatjana Paunović, dr Miroslav Marić i dr Dušan Mustur.

ljekari-instituta-splendid-2Mukopolisaharidoza tip III nazvana još i Sanfilippova bolest, nastaje zbog nedostatka četiri enzima neophodnih za razgradnju heparan sulfata, koji se zbog toga nakuplja u tkivima i pojačano luči urinom. Bolest se nasleđuje autosomno recesivno.  MPS IIIa – nedostatak heparan sulfamidaze (heparan- N-sulfataze) se smatra najtežim, najranije počinje i najbrže se razvija.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i biohemijskih nalaza (pojačano izlučivanje heparan sulfata urinom, te dokazivanje nedostatka specifičnog enzima u leukocitima ili fibroblastima). Rentgenski snimci otkrivaju blage promene na kostima, a CT I MR mozga atrofiju moždane kore. Prenatalno postavljenje  dijagnoze je takođe moguće.

Multidisciplinarni pristup u tretmanu mukopolisaharidoze tip IIIa omogućava rano otkrivanje bolesti, pravovremeno ordiniranje adekvatne medikamentne terapije, kao sprovođenje fizikalne terapije radi poboljšanja funkcionalnog statusa i kvaliteta života bolesnika, kao i prevencije komplikacija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code