NA LOKALITETU CARINE NOVA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA “RISINIUM-PRIJESTONICA KRALJICE TEUTE”

NA LOKALITETU CARINE NOVA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA “RISINIUM-PRIJESTONICA KRALJICE TEUTE”

337
0
Podijeli

Sredinom juna, tačnije 13. juna, u Risnu na lokalitetu Carine započela je petnaesta kampanja sistematskih arheoloških istraživanja, kao dio internacionalnog naučno istraživačkog projekta “Risinium – prijestonica kraljice Teute” u organizaciji JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Univerziteta u Varšavi.

Cilj ovogodišnjeg istraživanja je otkrivanje građevina i ulice donjeg grada u sektoru Carine VIII i povezivanje sa arhitekturom otkrivenom prethodnih godina.
Lokalitet Carine se od 2001. godine istražuje u kontinuitetu. Antički Risan je kao i grčki gradovi imao donji grad na prostoru Carina između obale i desne strane rječice Spile i akropolis, gornji grad sa svetilištem, na brdu Gradina, a bio je opasan kiklopskim bedemima.
Do sada je na Carinama iz helenističkog perioda III-II vijeka p.n.e. iz vremena kraljice Teute do propasti ilirske države, pronađeno više hiljada nalaza. Drugi važan kulturni sloj na ovom lokalitetu vezan je za period rimske dominacije.
Pored arheoloških istraživanja, istovremeno i pripravnici arhitekte iz JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore obavljaju tehničko snimanje Sektora Carine VII, radi pripreme projekta konzervacije tog dijela lokaliteta. Snimanjem koordinira arh. tehničar Tanja Mijović
Nosilac dozvole za istraživanja je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Rukovodilac istraživanja je kao i prethodne godine mr Dejan Gazivoda, a u crnogorskom istraživačkom timu su arheolozi Radmila Ćapin zamjenica rukovodioca, Dejan Drašković i Srđan Delić, konzervatorka Slavica Orlandić, arh. tehničarka-konzervatorka Seadeta Osmanagić i apsolventkinja arheologije Iva Mastilović. U poljskom timu koji vodi prof. dr Pjotr Diček su arheolozi Januš Reclav, Martin Lemke, kao i doktorandi i studenti arheologije iz Poljske. Stručni nadzor nad radovima obavlja arheolog Đorđe Ćapin.
Planirano je da istraživanja traju do druge polovine jula 2015.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code