Na Luštici preko 3 miliona eura ulaganja u energetski sistem

Na Luštici preko 3 miliona eura ulaganja u energetski sistem

4
Podijeli

Za desetak dana biće završena izgradnja dva ključna energetska postrojenja na poluostrvu Luštica, čime će konačno to područje dobiti sigurno napajanje. Skoro 50 godina potrošači na Luštici se opslužuju starim vojnim dalekovodom i trafostanicom Pržno. Ona napaja cijelo poluostrvo, a sada je skoro potpuno rekonstruisana, kaže nam rukovodilac V(Boka) CEDIS-a, Miodrag Milić:

lustica-struja-3– Trafostanica 35/10 KW Pržno u završnoj je fazi rekonstrukcije. Promijenjena je kompletna oprema. Ulaganja su 1,4 milion eura. Sem što je promjenjena oprema povećan je kapaciet na 2x 8 megavolt ampera. Istovremeno  je u toku rekonstrkcija na novom kablovskom vodu 35 KW od trafostanice Gradiošnica u Tivtu do Račice, do naše trafostanice 35/10, čime se sve zajedno povećava značajno kapaciet ove trafostanice – navodi Milić.

Picerija i restoran

To znači da će sjutra moći da se prikopčaju svi postojeći potrošači, kompletno Krtole i tivatski dio Luštice sa novim velikim invetsitorima koji grade turističke komplekse Katari Diar i Luštica bay. Na ovoj trafostanici preostali su još neki građevinski radovi i tehnički prijem.

lustica-struja-1– Kabl 35/10 čeka građevinsku dozvolu, odabran je izvođač i očekujemo da će do sezone sve biti u pogonu – dodaje Milić.

I na hercegnovskom dijelu Luštice velika su ulaganja u energetski sistem. Zaustaviće konačno stalne  prekide u napajanju, muke oko održavanja mreže i otklanjanja kvarova na nepristupačnom terenu.

– Hercegnovski dio Luštice se do sada napajao starim vojnim dalekovom, izgrađenim prije punih 50 godina. On je kao i kompletna desetokilovoltna mreža u jako lošem stanju. To će biti uskoro prošlost sa gradnjom nove trafostanice u Klincima. Investicija je 1,4 milion eura. Oko 500 hiljada eura košta dovođenje 35 kilovolntog kabla iz Kumbrora. Ukupna dužina je oko 5 km. Otpada kiliometar na podvodni dio i 4 kilometra je kopneni – priča nam glavni ing.za region V-Boka CEDIS-a, Milorad Bato Samardžić.

lustica-struja-2Poslije toga predstoji u Klincima  uklapanje postojeće desetkilovoltne mreže  na novu trafostanicu. Sa ovom investicijom narednih 15 dana u CEDIS-u očekuje odobrenje za gradnju dalekovoda za stubnu trafostanicu  u Mardarima.

– Ovih dana se očekuje i dozvola i za stubnu trafostanicu u Zabrđiu 1, u pripremi je i ulaganje u energetiku u selu Erake, gdje će trakođe biti nova stubna trafostanica. Kada je riječ o desetokilovoltnoj mreži  najveća  investicija, od čak 430 hiljada eura, je  polaganje kabla iz  trafostanice u Klincima do Arze. Sprema se tender za izbor najboljeg izvođača. Tim kablom   će se napajati dobar dio postojećih  potrošača  prema Zambelićima, Begovićima, budući investitori. Ove  tri investicije na novskom dijelu poluostrva premašuju 2,7 miliona eura – navodi ing. Samardžić.

On dodaje i da svakog dana očekuju odobrenje Ministarstva održivog razvoja i turizma za gradnju i polaganje 35-kilovoltnog kabla iz pravca Kumbora. Tender je sproveden, izvođač je Elektrotim iz Petrovca i sredinom janura počeće radovi na 5 km dugoj trasi. Specifičnost je upravo 1 km pod vodom, što je veoma zahtjevan zahvat.

S druge strane, u Herceg Novom predstoji posao na trafostanici 110/35 na Podima. Rok je 4 mjeseca da se završi kako bi onda mogao u napon da se pusti i novi 35-kilovoltni kabl Kumbor-Klinci.

Sve aktivnosti biće završene do početka sezone, uvjereni su u CEDIS-u, jer to je interes svih  postojećih potrošača, sadašnjih i budućih investitora.

–  Samo Nord star traži 8 megavata napona. Možete misliti koja je to snaga, ako se zna da je sada vršno opterećenje na Luštici 750 kilovata za sve potrošače na novskom dijelu opštine. Više potroši energije jedna trafostanica u gradu nego čitava Luštica – ilustruje Samardžić potrebe  za električnom energijom na Luštici.

Novac za velika ulaganja u energetiku nisu problem, ali jesu duge procedure oko izdavanja papira za dozvole u opštinama Boke i Ministarstvu. Takođe, na Luštici, kako su nam kazali u rukovodstvu sektora V, su česte krađe kablova, zbog čega su velike štete na postrojenjima. Tome bi trebalo stati na kraj.

4 Komentari

 1. Потпуно се слажем да на шеталишту треба строго забранити саобраћај. Свако вече, од Плаже ди Мељина, више прође аута него шетача. Зашто нема ком.полиције? Има је у граду гдје ионако послије 5 ура нема нигдје никог. Срамота!

 2. Vjerovali ili ne.
  Svakog dana na šetalištu me pretekne najmanje pet do sedam putničkih vozila do Škvera,
  a večeras me autobus preteko na Ćorovića plaži i to tablica AL.
  Ima li iko u ovij Opštini da zabrani saobraćaj po šetaluštu do Meljina.
  Ovo je za svaku osudu.

 3. Molim nadležne u EPCG da učine nešto, povodom čestog prekida napajanja na području Bijele, Naselje u centru Bijelu (kod pumpe). Čim malo jači pljusak, dolazi momentalno do prekida napajanja.

Ostavite komentar

*

code