Na Mamuli pripremni radovi, uz saglasnost Vlade

Na Mamuli pripremni radovi, uz saglasnost Vlade

1727
7
Podijeli

Rekostrukcija ostrva Lastavica počela je pripremnim radovima čišćenja i adaptacije terena, koje je investitoru,  kompaniji OHM Mamula Montenegro odobrila Vlada Crne Gore još 20. jula 2017. godine.

– Nismo željeli da počinjemo pripremne radove tokom ljeta da ne bismo ometali pristup turistima i posjetiocima. Uoči i tokom sezone, očistili smo kompletnu lokaciju i postavili infotable radi bezbjednijeg boravka posjetilaca, saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću kompanije OHM Mamula Montenegro, Dragana Bećirović.

Ona je kazala da će pripremni radovi obuhvatiti ograđivanje lokacije na kojoj će se izvoditi radovi, pozicioniranje privremenih objekata u funkciji rekonstrukcije objekta, dopremu materijala i opreme, trasiranje privremenih saobraćajnica za dovoz i odvoz, montažu sanitarnih objekata, te čišćenje lokacije od korova i biljaka koje ugrožavaju stabilnost postojeće konstrukcije. Sve će biti u skladu sa saglasnošću za izvođenje pripremnih radova i konezervatorskim uslovima za ovaj lokalitet, koje je izdalo Ministarstvo kulture, navodi Bećirović.

– Planirani radovi podrazumijevaju i uklanjanje naknadno sagrađenih segmenata objekta koji nemaju istorijsku vrijednost, skladištenje i sakupljanje elemenata konstrukcije i kamene plastike koja će biti naknadno ugrađena na odgovarajućim pozicijama na objektu, uklanjanje zemljanog nasipa na centralnom platou ostrva i iskop do kote terena, izgradnju i instalaciju autonomnog gradilišnog elektro i vodovodnog napajanja, lociranje i pripremu privremene deponije građevinskog otpada i slično- pojasnila je Bećirović.

Tokom jula je krenula izrada konzervatorsko-restauratorskog projekta, identifikovano je preko pet kubnih metara  kamena i ostalog devastiranog materijala sa prvobitnog austrougarskog utvrđenja. Posebna pažnja je posvećena kamenom materijalu koji je pripadao djelovima tvrđave koji su u prošlosti razgrađeni i porušeni i koji će restauratorskim radovima biti vraćeni na prvobitno mjesto.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima  zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje tradicionalne fizionomije predjela i postojeće organizacije prostora, obećava zakupac ostrva Lastavica i tvrđava Mamula.

Planom restauracije i konzervacijom predviđeni su „boutique“ hotel&spa visoke klase sa 30 soba, memorijalni muzej, četiri ugostiteljska objekta, prodavnica, bazeni, klub za vodene sportove na nemotorni pogon. Pristup lokaciji će ostati slobodan.

Podjećamo da je globalni lider u razvoju integrisanih turističkih destinacija, švajcarski Orascom Development Holding, koji u Tivtu razvija projekat Luštica Bay, vrijedan 1,1 milijardu eura, sklopio  ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na 49 godina. Posredstvom svoje kompanije u Crnoj Gori, OHM Mamula Montenegro, Orascom planira da obnovi ostrvo i tvrđavu Mamula poštujući pejzaž i arhitekturu i obezbjeđujući zaštitu istorijske vrijednosti lokacije.

7 Komentari

 1. Odakle ti obraza da zatvor gdje su patili nasi preci nazoves bastionom slobode !???? SRAMOTO !
  I fala Bogu da pocne da se gradi , da se izbrise trag tuge , patnje i boli koji su nasi najblizi tamo dozivjeli…Ja kao sin zarobljenika koji je tamo postao invalid , u potpunosti podrzavam da se sva mamula izgradi i da prestanemo da slavimo to mracno,tuzno i zlo mjesto !!!
  20  17
 2. Ode zadnji bastion slobode,mira i tišine!
  Možda mi novljani i ovakvi kakvi smo malo bolje prođemo
  nego oni nesretni galebovi…
  Tužan dan za svakog ljubitelja mora i prirode…
  21  14

Ostavite komentar

*

code