Na Mamuli pripremni radovi, uz saglasnost Vlade

Na Mamuli pripremni radovi, uz saglasnost Vlade

7
Podijeli

Rekostrukcija ostrva Lastavica počela je pripremnim radovima čišćenja i adaptacije terena, koje je investitoru,  kompaniji OHM Mamula Montenegro odobrila Vlada Crne Gore još 20. jula 2017. godine.

– Nismo željeli da počinjemo pripremne radove tokom ljeta da ne bismo ometali pristup turistima i posjetiocima. Uoči i tokom sezone, očistili smo kompletnu lokaciju i postavili infotable radi bezbjednijeg boravka posjetilaca, saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću kompanije OHM Mamula Montenegro, Dragana Bećirović.

Picerija i restoran

Ona je kazala da će pripremni radovi obuhvatiti ograđivanje lokacije na kojoj će se izvoditi radovi, pozicioniranje privremenih objekata u funkciji rekonstrukcije objekta, dopremu materijala i opreme, trasiranje privremenih saobraćajnica za dovoz i odvoz, montažu sanitarnih objekata, te čišćenje lokacije od korova i biljaka koje ugrožavaju stabilnost postojeće konstrukcije. Sve će biti u skladu sa saglasnošću za izvođenje pripremnih radova i konezervatorskim uslovima za ovaj lokalitet, koje je izdalo Ministarstvo kulture, navodi Bećirović.

– Planirani radovi podrazumijevaju i uklanjanje naknadno sagrađenih segmenata objekta koji nemaju istorijsku vrijednost, skladištenje i sakupljanje elemenata konstrukcije i kamene plastike koja će biti naknadno ugrađena na odgovarajućim pozicijama na objektu, uklanjanje zemljanog nasipa na centralnom platou ostrva i iskop do kote terena, izgradnju i instalaciju autonomnog gradilišnog elektro i vodovodnog napajanja, lociranje i pripremu privremene deponije građevinskog otpada i slično- pojasnila je Bećirović.

Tokom jula je krenula izrada konzervatorsko-restauratorskog projekta, identifikovano je preko pet kubnih metara  kamena i ostalog devastiranog materijala sa prvobitnog austrougarskog utvrđenja. Posebna pažnja je posvećena kamenom materijalu koji je pripadao djelovima tvrđave koji su u prošlosti razgrađeni i porušeni i koji će restauratorskim radovima biti vraćeni na prvobitno mjesto.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima  zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje tradicionalne fizionomije predjela i postojeće organizacije prostora, obećava zakupac ostrva Lastavica i tvrđava Mamula.

Planom restauracije i konzervacijom predviđeni su „boutique“ hotel&spa visoke klase sa 30 soba, memorijalni muzej, četiri ugostiteljska objekta, prodavnica, bazeni, klub za vodene sportove na nemotorni pogon. Pristup lokaciji će ostati slobodan.

Podjećamo da je globalni lider u razvoju integrisanih turističkih destinacija, švajcarski Orascom Development Holding, koji u Tivtu razvija projekat Luštica Bay, vrijedan 1,1 milijardu eura, sklopio  ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na 49 godina. Posredstvom svoje kompanije u Crnoj Gori, OHM Mamula Montenegro, Orascom planira da obnovi ostrvo i tvrđavu Mamula poštujući pejzaž i arhitekturu i obezbjeđujući zaštitu istorijske vrijednosti lokacije.

7 Komentari

 1. Odakle ti obraza da zatvor gdje su patili nasi preci nazoves bastionom slobode !???? SRAMOTO !
  I fala Bogu da pocne da se gradi , da se izbrise trag tuge , patnje i boli koji su nasi najblizi tamo dozivjeli…Ja kao sin zarobljenika koji je tamo postao invalid , u potpunosti podrzavam da se sva mamula izgradi i da prestanemo da slavimo to mracno,tuzno i zlo mjesto !!!

  20
  18
 2. Ode zadnji bastion slobode,mira i tišine!
  Možda mi novljani i ovakvi kakvi smo malo bolje prođemo
  nego oni nesretni galebovi…
  Tužan dan za svakog ljubitelja mora i prirode…

  21
  15

Ostavite komentar

*

code