NA MARGINI DRUŠTVA: PORODICE U NASELJU BAJKOVINA

NA MARGINI DRUŠTVA: PORODICE U NASELJU BAJKOVINA

50
0
Podijeli

Na ivici egzistencije, bez osnovnih uslova za život, u blizini Herceg Novog, u naselju Bajkovina, kod Servisne zone, godinama živi desetak porodica.

Prije 6 mjeseci stigle su dvije bebe, pa uz 6 dječaka i 3 djvojčice, ovi mališani nemaju ni najosnovnije za nesmetano odrastanje i razvoj.
– Tu je desetak porodica, sve su to naši ljudi, Novljani i posjećujem ih redovno, kako bi im odnijela ono što se prikupi kao pomoć – priča nam volonterka, Zorica Vidaković Drakulić, koja je upravo ponovo bila kod njih.
Opština je, prema njenim riječima, odredila prošle godine plac kako bi sagradili kućice, ali oni nemaju novaca ni za osnovne namirnice, a ne za kupovinu placa i zidanje krova nad glavom.
– Za njih bi bilo najbolje da se hitno odavde izmjeste, jer su uslovi života katastrofalni, smrad je neopisiv, ne zna se ni kako je regulisan sanitarni čvor, prepuno je muva i prljavštine…lako je moguće i širenje zaraze. Samo kad je ovako sunčano i bez kiše, oni mogu da žive koliko toliko normalno, jer tada koriste struju. Ali pri najmanjoj kiši je isključuju, jer ormari za struju nisu adekvatno obezbjeđeni.
Ipak i pored takvog života ove porodice su veoma složne, jer ih povezuje ista sudbina i nemoć da bilo šta promjene. Osim ovakvih sporadičnih posjeta pojedinaca, nikoga nije briga za njih.
– Svu pomoć koju sam im juče dostavila zajedno sa predsjednicom Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, Draganom Cmiljanić, oni su sami između sebe raspodjelili bez ikakvih problema – kaže Zorica.
Ona se nekoliko puta obraćala čelnicima vlasti u prošlom sazivu, ali nije bilo rezultata, a na predlog da se ove porodice smjeste u obližnje objekte bivšeg Pantomarketa, još nije niko odgovorio.
Sve dok desetoro djece, bolesnih i siromašnih ljudi, žive u uslovima nedostojnim civilizacije ostaće bez odgovora pitanje – jesmo li postali toliko okrutni da smo sami sebi najpreči?

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code