Na Orjenu vježba spasavanja u slučaju zemljotresa

Na Orjenu vježba spasavanja u slučaju zemljotresa

6
Podijeli

Od 12. do 15. januara 2018. godine na planini Orjen, na teritoriji opštine Herceg Novi biće održana vježba simulacije prirodne katastrofe – zemljotresa.

Pored Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, učestvovaće Služba zaštite i spasavanja  Kotor, kao i vatrogasne jedinice iz tri hrvatska grada: Opatije, Rijeke i Dubrovnika. Vježbu će pohađati dvadesetak pripadnika jedinica za potragu u zemljotresima i sedam potražnih pasa.

Picerija i restoran

Radi se o prvoj vježbi ovog tipa u Crnoj Gori, a strateški partner i pokrovitelj vježbe je Opština Herceg Novi, koja je preko lokalne Službe zaštite i spašavanja i organizator vježbe.

– Naime, kako se Herceg Novi grad nalazi na trusnom području, namjera Opštine je da proširi saradnju sa gradovima u okruženju, kako bi razmjenjivali iskustva, unaprijedili sistem zaštite i u slučaju vanrednih okolnosti i katastrofa mogli računati jedni na druge – navodi se u saopštenju.

Praktično-pokazna vježba sastojaće se od nekoliko segmenata: pružanje prve pomoći, spašavanje sa visina i dubina, potraga sa potražnim psima obučenim za potrage u ruševinama i na otvorenom prostoru.

Stručni nadzor vježbe će obavljati instruktori iz Hrvatske i Slovenije, koji će biti zaduženi i da poslednjeg dana vježbe izvrše provjeru stečenog znanja polaznika i na osnovu toga dodijele adekvatne sertifikate.

6 Komentari

  1. Za tvoju informaciju: Vježba je organizovana isključivo zahvaljujući njemu, i on je organizator vježbe! Batali se glupih komentara!!! I pomiri sa tim fanikad nećeš biti član te službe!!!!

    11
    2

Ostavite komentar

*

code