NA PARISKOM FESTIVALU PROMOCIJA „MONTENEGRO FILM FESTIVALA“ I HERCEG NOVOG

NA PARISKOM FESTIVALU PROMOCIJA „MONTENEGRO FILM FESTIVALA“ I HERCEG NOVOG

139
0
Podijeli

Festival kinematografije Jugoistočne Evrope „See a Paris” biće održan četvrti put od 27-30. aprila u Parizu, a kao i svih prethodnih godina u oragnizovanju učestvuje Montenegro film festival iz Herceg Novog.

Svake godine festival se otvara upravo sa pobjednikom festivala iz Herceg Novog, rekao je za Radio Jadran producent i direktor Montenegro film festivala, Zoran Živković, koji je ujedno i član pariskog festivala.
– Pripremili smo i petnaestominutni promotivni film o hercegnovskom festivalu, ali i o našem gradu. Ovu smotru filmova prati veliki broj medija, nalazi se na svim značajnim filmskim sajtovima što je sve jako dobra promocija za nas – kaže Živković.
Tokom Festivala biće upriličen omaž velikom crnogorskom reditelju Živku Nikoliću, prikazivanjem njegova 4 kratka dokumentarna filma: „Prozor”, „Marko Perov”, „Ždrijelo” i „Oglav”, prema prijedlogu Crnogorske kinoteke.
Savremenu crnogorsku kinematografiju reprezentovaće dokumentarni film „Neka beskrajna sloboda”, rediteljke Marije Perović i kratki igrani „Mašina za pisanje”, Senada Šahmanovića.
Na Festivalu će biti prikazana bogata selekcija dugometražnih i kratkih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, uz referentan prateći program.
Festival je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni žiri u sastavu: Iv Boase, reditelj, predsjednik, Emanuela Galabru, glumica, Sacha Goldman, filmski producent, Hazis Vardar, direktor teatra Du palace i producent Zoran Živković.
Kao i posljednje tri godine, festivalski programi biće održani u kulturnom centru L’ entrepot, Institutu za orijentalne jezike i civilizacije INALCO, a na svečanom otvaranju, u jednoj od najprestižnijih pariskih hala Le Theatre Palace, govoriće Jordan Plevneš, predsjednik Festivala, Iv Boase, počasni predsjednik Festivala, Irina Bokova, generalna direktorka UNESCO i Irena Radović, ambasadorka Crne Gore u Francuskoj.
Počasnu glumačku nagradu za životno djelo “SEE Actor” primiće Emir Hadžihafisbegović.
Festival organizuju udruženje SEE a Paris i Univerzitet audiovizuelnih umjetnosti ESRA Paris – Skopje – New York, u saradnji s Montenegro Film Festivalom i nekoliko evropskih i regionalnih institucija. Pored UNESCO-a, jedan od pokrovitelja Festvala je i Ministarstvo kulture Crne Gore.
Biće ovo prilka da se možda nešto iz programa odabere i za ovogodišnji filmski festival u Novom. Živković kaže da će nastojati da održe kvalitet i koncepciju. Ostaju 4 segmenta festivala u okviru kojih će biti oko stotinjak filmova, naravno ukoliko bude dovoljne finansijske podrške Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi.
– Posebno ćemo raditi na dolasku afirmisanih i značajnih filmskih stvaralaca – najavio je Živković.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code