Na primorju Crne Gore i Hrvatske završen IPA projekat “BETSA”

Na primorju Crne Gore i Hrvatske završen IPA projekat “BETSA”

1
Podijeli

U Baškoj Vodi u Hrvatskoj  predstvljeni su uspješni rezultati projekta „Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu“, u okviru IPA prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske. Zajedničkim radom svih aktera, projekat je doprinio poboljšanju i proširenju eko turističke ponude u primorskim područjima Crne Gore i Hrvatske, kao i umrežavanju pružaoca turističkih usluga u obje zemlje.

finalna-konferencija-betsa-baska-voda-14-11Projekat, u vrijednosti oko 250 hiljada eura, je finansirala Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

Picerija i restoran

Na realizaciji zajedničke eko turističke ponude koja uključuje posmatranje ptica i promociju biodiverziteta, tokom 2015. i 2016. godine sarađivale su organizacije iz Crne Gore i Hrvatske: Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Ekološko društvo Boke kotorske (Eko Boka), Opština Tivat, Opština Baška voda, Hrvatski institut za održivi razvoj (HIOR), kao i udruženje BIOM.

U okviru BETSA projekta realizovano je više aktivnosti koje su doprinijele poboljšanju i unaprijeđenju infrastrukture i ekoturističke ponude zasnovane na posmatranju ptica u Boki Kotorskoj, odnosno u regionu Orjena, Vrmca i specijalnog rezervata prirode – Tivatskih solila, kao i planine Biokovo, Sniježnice i delte rijeke Neretve u Hrvatskoj.

U okviru projekta su označene posebne staze, interesantne za posmatranje ptica na područjima implementacije projekta u obje zemlje, kao i postavljene info table i prateći mobilijar. Ukupna površina staza koja je očišćena i unaprijeđena adekvatnom signalizacijom u Crnoj Gori iznosi 85 km, a u Hrvatskoj 45 km.

Pružaoci turističkih usluga iz Hrvatske i Crne Gore su edukovani o načinima uspostavljanja i unapređivanja turističke ponude, u skladu sa zahtjevima tržišta zasnovanom na posmatranju ptica.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code