Na red došla i izrada DUP-a Solila u Igalu

Na red došla i izrada DUP-a Solila u Igalu

1867
4
Podijeli

dup solila igaloPodručje Solila nema detaljni urbanistički plan, a stanje izgrađenosti u prostoru bitno je promijenjeno posljednjih godina tzv. tačkastim izmjenama. Godinama postoje potrebe građana i privrednih preduzeća za kvalitetnijm i funkcionalnijim uređenjem prostora, radi sprječavanja daljih konflikata i neophodna je izrada novog planskog dokumenta.
Sekretarijat za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine donio je Odluku o izradi Detaljnog urbanističkog plana „Solila“ u Igalu, sa Programskim zadatkom. Kako se navodi u Odluci, nosilac pripremnih radova na izradi i donošenju Planskog dokumenta je Sekretarijat, dok će finansijska sredstva za izradu ovog dokumenta biti obezbijeđena iz budžeta Opštine.
Planski dokument se izrađuje za period do donošenja novog Planskog dokumenta. Rok za izradu Nacrta je 90 dana od potpisivanja Ugovora o njegovoj izradi. Rok za izradu Predloga Planskog dokumenta je 60 dana od završetka Javne rasprave.
Kroz izradu Planskog dokumenta, u skladu sa zakonskom regulativom i planskom dokumentacijom višeg reda, karakterom mjesta, njegovim razvojnim potrebama, i raspoloživim resursima prostora, utvrdiće se odgovarajuća organizacija i detaljna namjena površina, te definisati precizni uslovi i smjernice za uređenje prostora i izgradnju objekata, radi zadovoljenja potreba svih korisnika prostora. Uslov je očuvanje i unaprjeđenje ambijentalnih karakteristika šireg i užeg područja, i obezbjeđenje funkcionisanja predviđenih sadržaja planiranjem odgovarajuće saobraćajne i tehničke infrastrukture, vodeći računa o uslovima zaštite životne sredine, a naročito zaštita prirodnog i kulturnog nasljeđa.
U obrazloženju Odluke se navodi da novo plansko rješenje treba detaljno da sagleda zatečeno stanje na ovom prostoru, prepozna preostale potencijale mjesta i uoči zajedničke potrebe svih korisnika prostora kako bi se obezbjedilo njegovo održivo korišćenje.
Planom je neophodno utvrditi i prostorno definisati zone izgradnje i lociranje novih sadržaja i aktivnosti, uz obezbjeđenje rješenja saobraćajne i tehničke infrastrukture koja će ih podržavati i neće narušavati sredinu. Nova područja izgradnje moraju biti u skladu sa mogućim prostornim potencijalima i utvrđenim kapacitetom sredine.

4 Komentari

 1. Sta se desava sa planovima koji su istekli,sa placenim gradjevinskim dozvolama? Ocemo li cekati na novi plan ili ce vaziti stari dok se napravi novi
  0  0
 2. Lijepo bas lijepo ….a mi u Bajkovinu cekamo evo 7 godina da prodje DUP…Vjerovatno ce i Bajkovina doci vrlo brzo na red…naravno ako neko iz opstine bude imo koristi…
  0  0
 3. Napokon docekasmo i SOLILA da dodju na red…dugo se cekalo na ispravljanje nepravdi koje su nanesene nad Novljanima,kao da je neko htio da obescjeni njihovu djedovinu…Nadajmo se da sa novom vlasti i novim ljudima takva greska nece nikom pasti na pamet…Ocerkojemo i nadamo se da ce napokon nakon toliko godina nasa imanja po 3000m2 i vise biti funkcionalna,a ne pluca grada koko je to ranije nacrtano,a bas me interesuje jel taj sebi na polac nacrtao pluca ili zgradu…Nadajmo se da nece vise biti i npravdi oko gabarita objekata,pa da pojedini crtaju objekte u gabaritima placa,a drugi da dobiju rijesenje kako su njihov parking…haha…ne zna se jel smijesno ili tuzno…srecno sa novim projekrom!!!
  0  0

Ostavite komentar

*

code