NA ROĐENDAN MIROSLAVA ŠTUMBERGERA OTVARANJE MUZEJA U BAOŠIĆIMA

NA ROĐENDAN MIROSLAVA ŠTUMBERGERA OTVARANJE MUZEJA U BAOŠIĆIMA

201
0
Podijeli

Nakon skoro tri decenije sanirana je kuća-muzej kapetana Miroslava Štumbergera u Baošićima.

Od preostalih eksponata poslenici JU „Muzej i Galerija” Herceg Novi uspjeli su da organizuju muzejsku postavku u renoviranom zdanju kuće starog kapetana.
Vrata kuće muzeja – zadužbine Štumberger biće večeras od 20 časova ponovo otvorena za posjetioce. Na svečanosti otvaranja govoriće književnica Bosiljka Boka Pušić, a nastupiće ženska klapa Fortuna, Muzička škola Herceg Novi, prof. solo pjevanja Jelena Ražnatović i pijanista Đuro Poznanović.
Pomorski kapetan Miroslav Štumberger je kuću i vrijednu imovinu ostavio mjesnoj zajednici Baošići. Kapetan je šezdesetih godina prošlog vijeka svoju kuću, kao svojevrstan privatni muzej, otvorio za posjetioce. Nakon njegove smrti imovinom je, u skladu sa željom ostavioca, upavljao zadužbinski odbor koji je formirala MZ Baošići. Tako je bilo sve do Odluke Skupštine opštine Herceg Novi od 2001. godine kada je upravljanje imovinom zadužbine povjereno JU „Muzej i Galerija” Herceg Novi.
Miroslav Štumberger je rođen 2. jula 1892. godine u mjestu Šmarje pri Jelšahu kod Celja u Sloveniji. Izvorno slovenačko prezime mu je bilo Stranbregar, ali su mu prezime Austrijanci preveli na Stumberger.
Već od dolaska u Boku imao je afiniteta za sakupljanje starina kojih je u to vrijeme još bilo u izobilju kod mještana. Nije štedio novac za otkup tih predmeta, tako da je uskoro cijela kuća bila puna raznovrsnih etnoloških predmeta, ali i vrijednih primjeraka starog oružja. Sve je to bio rezultat decenijama napornog i intenzivnog rada, ne samo jednog pasioniranog sakupljača starina, nego više i nadasve čovjeka u čijem je stvaralaštvu izraženo duboko osjećanje humanizma.
U ovom njegovom životnom djelu se vidi čovjek-umjetnik zapaženog stvaralačkog duha, visoke kulture i obrazovanosti sa znanjem pet jezika, kulturni radnik i rodoljub.
Svojevremeno je pedantno sačinio popis muzejskog inventara sa naznakom porijekla svakog pojedinog predmeta. Komisija Skupštine opštine Herceg-Novi koja je 29. novembra 1964. godine izvršila popis muzejskih predmeta Štumbergera, popisala je 1472 predmeta i to 372 komada etnografskih, 115 ikona i slika, 27 ćilima raznog porijekla, 20 raznih geografskih mapa, 22 makete jedrenjaka sopstvene izrade, 13 amfora, 220 komada starog novca, 22 predmeta iz NOB-a, 53 komada stilskog namještaja i još 652 komada raznih drugih predmeta.
Posebnu vrijednost činila je biblioteka od 1516 knjiga, među kojima je bilo 46 knjiga iz XVII, XVIII i XIX vijeka. Kao najvrednije knjige mogu se navesti tri toma jednog od prvih izdanja Enciklopedija britanika iz 1788. godine. (The New Royal Cyclopaedia and Encyclopaedia, vol. I, II, III. London 1788.) Miroslav Štumberger je bio i pasionirani graditelj maketa starih jedrenjaka. Njegove makete krase mnoge muzeje u Kotoru i u inostranstvu, kao i brojne druge ustanove i privatne domove kao pokloni.

Picerija i restoran

Citat iz testamenta Miroslava Štumbergera (1892 – 1983)

»…iz ove kuće, koju ostavljan sa svim inventarom Mjesnoj zajednici Baošići, radi čega je osnovana i cijela zadužbina, ne smije se izneti nikakvi predmet, niti u svrhu grupnih izložbi izvan ove kuće, a ni u bilo koju drugu ustanovu, a pogotovu ne u svrhu prodaje ili poklona, pa želim i određujem da ona vazda predstavlja jednu cjelinu.«

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code