Na Savini pola staze opštinsko, a pola privatno vlasništvo: Nema više prolaska...

Na Savini pola staze opštinsko, a pola privatno vlasništvo: Nema više prolaska do mora

25
Podijeli

Mještani naselja Savina, njih oko 40, pokrenuli su peticiju kojom zahtijevaju da im se ponovo omogući prolaz sa gornjeg puta, između vile Margot i apartmanskog naselja Energoprojekt, do Šetališta. Njime su, kako tvrde, oni i njihovi gosti godinama ranije prolazili.

Jedna od potpisnica peticije, Branka Milićević, inače, vlasnica apartmana, priča nam da je put već više od 15 dana zatvoren, prolaz onemogućen. Postavljena je tabla “Privatni posjed”, a ključeve kapije, kaže, imaju samo tri čovjeka, čije su kuće blizu Šetališta:

Picerija i restoran

“Put su zaključali stanari, odnosno Milojka Matijašević, Đuro Kosić i njihova tehnička podrška apartmanskog naselja Radenko Smolović i napisali “privatni posjed”. Mi smo peticiju nas mještana sa 40 potpisa predali. Obraćali smo se Komunalnoj policiji i predsjedniku Opštine, pisali kabinetu, rečeno nam je da je to pod sudskim sporom i da su zato vrata zaključana”, tvrdi ona.
Ona dalje navodi da Energoprojekt nije donio odluku da se put zatvori, te da on, katastarski pripada Opštini, pa je riječ o samovolji pojedinaca.

Direktor Energoprojekta Herceg Novi, Dušan Mikijeljević, nije želio da komnentariše ovu situaciju, naglašavajući da to nema veze sa Energoprojektom, već da treba tražiti pojašnjenje od Skupštine stanara Energoprojektovog naselja:

“Mi smo predali objekat prije 7, 8 godina, nadležna je Skupština stanara, odnosno neka građani prijave Komunalnoj policiji da se vidi ko je put i zašto zatvorio“ – ističe Mikijeljević.

Neki od stanara iz Energoprojekta koje smo kontaktirali, kao i onih do “sporne” kapije, samo su nam rekli da je riječ o privatnom posjedu, te da su se vlasnici 4 apartmana dogovorili da prolaz zatvore. Ključevi “sporne” kapije, internim dogovorm, dati su samo najbližim komšijama. Dodatan problem, kako su nam kazali, predstavlja i činjenica da su nerijetko u svojim dvorištima nailazili na pseći i drugi izmet, što je postalo neizdrživo.

Sa druge strane, u lokalnoj upravi potvrđuju nam da su po prijavi građana službenici Komunalne policije izašli na teren i konstatovali da je parcela na kojoj je postavljena tabla sa natpisom “Privatni posjed“ u privatnom vlasništvu i stoga Komunalna policija nije mogla da “reaguje”:

“Provjerom je konstatovano da je ulica koja vodi od saobraćajnice Save Kovačević do parkinga ispred kuće Slobodana Boba Popovića u vlasništvu Opštine Herceg Novi (kat.parcela 2172/8 KO Topla), dok je u ostalom dijelu ka Šetalištu, pješačka komunikacija u privatnom vlasništvu, pa je vlasnici mogu koristiti bez ograničenja. Službenost prolaza može se dobiti na osnovu pismene saglasnosti vlasnika predmetne nekretnine i upisati pred Upravom za nekretnine”, kažu u lokalnoj upravi.

Stanari Energoprojekta na kraju kažu da je, iako je riječ o “naselju zatvorenog tipa”, svima dozvoljen prolaz kroz naselje, bez izuzetaka, kao i do sada. Rampu na ulazu u naselje stanari su postavili kako bi saobraćanje naseljem bilo kontrolisano, odnosno dozvoljeno je samo vlasnicima nekretnina. Mada, put kroz naselje nije “prepisan” na stanare, već je i dalje, kako saznajemo, “u vlasništvu” Energoprojekta. Sa druge strane, prolaz do plaže sa gornjeg puta do Šetališta moguć je i stepeništem, 50 m prije Zelene pijace i lokala “Exte”.

“Tuda su svi prolazili i prije izgradnje naselja, mogu i sada. Riječ je samo o bezobrazluku pojedinaca, koji ne poštuju tuđu privatnost”, zaključili su stanari Energoprojekta.
Sa ovim vjerovatno neće biti nimalo zadovoljni mještani koji su navikli da koriste ovaj prolaz, kao ni gosti vile Margot.

25 Komentari

 1. NA ZALOST ,,IAKO JE POSTAVLJENA TABLA O ZABRANI PROLAZA, POJEDINCIMA JE DAT KLJUC OD KAPIJE DA SE
  NESMETANO KRECU,KAKO ONI, TAKO I NJIHOVI GOSTI ,,A OSTALI GRADJANI TOG NASELJA,GOSTI VILE MARGOT ,APARTMANA MILICEVIC I GOSTI KOJI SU GODINAMA PROLAZILI TIM PUTEM POSTALI SU AKROBATE I PRESKACU ZID PORED KAPIJE ,PRENOSE DJECIJA KOLICA ,A TO SVE NA ZALOST VIDE SA BALKONA STANOVNICI NASELJA KOJI SU IZNENADJENI STA SE DESILO TE SU PROKOMENTARISALI DA SE RADI O NEHUMANOM POSTUPKU TE DA NJIMA NIKO NIJE SMETAO.
  U TOM SLUCAJU PUT POD BROJEM 2172/9, OPSTINSKI NEKATEGORISANI PUT POSTAJE PRIVATNI,TE NA VRHU PUTA OPSTINA POD HITNO TREBA STAVITI TABLU DA JE TIM PUTEM ZABRANJEN PROLAZ PREMA MORU ,KAKO SE GOSTI GRADA NE BI DOVODILI U ZABLUDU DA SIDJU DO DOLE I NEMAJU KUD DALJE.

  3
  1
 2. Ja opravdanja im , kucak im ostavio izmet a ostali prolazi slobodni,,mreze stavite da prica ne moze da proleti, a ZAKLJUCATI VRATA DA SE NE MOZE PROCI SA DJETETOM I KOLICIMA PORED “TRI” GARAZE je SULUDO I NEHUMANO ,,,,KOME TO SMETA ???? KOME ???? KO SU TI LJUDI ????

  3
  4
 3. NASELJE NIJE ZATVORENOG TIPA,TO JE NEISTINA ,VLASNICI NEKRETNINA ,SVOJIH STANOVA,POSLOVNIH PROSTORA I GARAZA NISU I VLASNICI PUTA ,STEPENISTA TJ KOMUNIKACIJE KROZ NASELJE.
  KO SU VLASNICI 4 APARTMANA KOJI IMAJU TAKVU “MOC” DA SU SE “DOGOVORILI” DA VRATA ZATVORE?
  KO JE NJIMA DAO TO PRAVO?
  DA LI IM JE ENERGOPROJEKT VISOKOGRADNJA AD BEOGRAD ,KOJI SU VASNICI TOG ZEMLJISTA DAO TO PRAVO?
  KADA JE ENERGOPROJEKT DONIO TU ODLUKU,KOJI JE BROJ TE ODLUKE I KOJI DATUM,I KO JE TO POTPISAO?
  U NASELJU ENERGOPROJEKT IMA PREKO 100 STANOVA I SVI ZNAJU STA SU KUPILI I NE MOZE NIKAKAV ODBOR SKUPSTINE NASELJA ZATVARATI ONO STO NIJE NJIHOVO!
  DIREKTOR ENERGOPROJEKTA P J HERCEG NOVI DUSKO MIKIJELJEVIC JE PRVA ODGOVORNA OSOBA KOJA DONOSI TAKVU ODLUKU U SAGLASNOSTI SA SVOJIM GLAVNIM RUKOVODSTVOM IZ BEOGRADA I OSOBA KOJA MORA DA VODI RACUNA O IMOVINI ENERGOPROJEKTA.
  RUKOVODILAC PRAVNE SLUZBE IZ ENERGOPROJEKTA AD BEOGRAD JE IZRICITO NAGLASILA DA NI JEDAN KOMUNIKACIJA U NASELJU NE SMIJE BITI PREKINUTA,POGOTOVO PUT SA DESNE STRANE OD MORA KOJI JE DECENIJAMA POSTOJAO I SAMO JE PREMOSTEN DA PROLAZI NASELJEM.IZRICITO JE POTVRDILA DA NISU IZGRADILI NASELJE “ZATVORENOG TIPA” I DA SVI PROLAZI KOJI SU DECENIJAMA POSTOJALI MORAJU BITI ISPOSTOVANI I NIKAKO SE NI CIM NE MOZE NANIJETI STETA GRADJANIMA GRADA HERCEG NOVOG.TE JE REKLA DA JE ONAJ KO JE PREKINUO KOMUNIKACIJU NA TOM DIJELU PUTA NARUSIO UGLED FIRME ENERGOPROJEKTA JER SE RADI O NEISTINI,NE POSTOJI ODLUKA I JASNO SE ZNA STA JE PRECIZIRANO UGOVOROM IZMEDJU OPSTINE I FIRME ENERGOPROJEKT.

  7
  2
 4. @Boki nije rampa glupost. Ulazili su kolima do plaze i parkirali gdje je ko htio. Predposle godine umalo zena ne umre jer covjek nije mogao sa svog parkinga izaci da je odveze do bolnice. Zamislite taj bezobrazluk, uci u naselje i parkirati kola ispred necije garaze.
  Tako rade i ovim ljudima. Prolaze tuda kad god im se prohte, galame, cuda rade. Ma neka su zatvorili tu malu kapiju, i ja bih davnih dana da zivim tu. I cemu ovoliko negativnih komentara? Pa to naselje nam je ulepsalo kvart, sta bi bilo da je ostalo ono siblje i onaj haos. I jos jednom da kazem, prolaz nije nikome zabranjen, evo moji gosti prolaze kroz naselje bez problema.

  19
  3
 5. Kroz srediste Energoprojekt naselja izmedju caffe Saturnus i
  Caffe Public ima otvoreno stepeniste sirine 3metra koje se moze koristiti bez problema. To je kraj price. Hvala

  20
  3
 6. Sud će da objasni,pa onda komentarišite,a ne bi me začudilo da privatno bude dato nekome drugome.Na glavu bi nam seli ovi koji ne znaju što znači privatno,jer su vazda živjeli u stanovima dobijenim od države.

  13
  1
 7. Za @Anonymous

  Ne lupaj imaju stepeniste koje niko nece da koristi jer su ga “kulturni” turisti i mjestani pretvorili u javni wc. A gradu ne pada na pamet da postavi 2 table da se zna da se moze nanize-navise. A ne daj boze da ga osvetle, jer postoje buziri za rasvetu samo treba da se provuku kablovi i nakaci rasveta.

  12
  • Ove stepenice su neupotrebljive jer se ne može popeti starija osoba-strne su kao staza na Orjenu, ne može ni majka sa malom djecom ili sa dječjim kolicima, uglavnom su bez rasvjete, prljava i smrdljiva…

 8. Neka Vesna, mesec dana nismo vodu imali pa smo cutali. Sad je problem zatvorena kapija kroz neko naselje a ima drugi prolaz. Stvarno je ovo smijesno ?

  6
  4
 9. Mic po mic irvasi ce nam i more isekati.Ko je kriv?.Mi,jer smo od onog “pusti me stat”dok voda ne dodje do grla.Napred nasi,samo nastavimo ovako…

  27
  6
 10. Slažem se sa @Mara.
  Prolazim svakodnevno centralnim stepenicama kroz naselje do plaže na Savini i niko mi nikad to nije zabranio. Pravljenje problema gdje ga nema.

  16
  3
 11. Mnogi se više ne sjećaju da je postojao prolaz kroz hotel “Toplu”, od kuće Iva Andrića do mora. Mađari zatvorili i nikome ništa. Niko nije reagovao.

  49
  1
 12. kakvo naselje zatvorenog tipa, o cemu pricate?
  uzeli su nam plaze, sad i puteve, hocemo li za setnju trgom placati naknadu?

  24
  4
 13. Nije mi jasno sta im znaci rampla na tom mjestu ako se svakako moze proci pored saturnusa… cisto glupiranje i nikakve veze nema ni privatnost niti bilo sta… ako je naselje zatvorenog tipa onda nek postave kapije sa svih strana… svasta…

  15
  1
 14. Kakva glupost boze mili, na koji nivo su ovo podigli. I ja sam komsinica i muka mi je vise od zaludnog sveta. Postoji prolaz centralnim stepenistem kroz naselje i on se nalazi samo par metara od ovog. I u cemu je problem???

  21
  7
 15. kakvo naselje zatvorenog tipa. To nije pisalo u gradjevinskoj dozvoli ako im Dejo to nije dao naknadno, A kažu da su mnogi iz opštine dobro prošli ” poslujući ” sa Energoprojektom. No koga to zanima više.

  34
  2

Ostavite komentar

*

code