NA SKUPŠTINI CRNE GORE: O MAMULI I INSTITUTU IGALO

NA SKUPŠTINI CRNE GORE: O MAMULI I INSTITUTU IGALO

91
0
Podijeli

Tvrđava Mamula je devastirana, a budući investitor ima namjeru da taj lokalitet uredi u arheološkom, kulturološkom i istorijskom smislu i da ga turistički valorizuje, saopštio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović u Skupštini Crne Gore odgovarajući na poslanička pitanja.

Nezavisni poslanik, Obrad Gojković, pitao je potpredsjednika Vlade, Vujicu Lazovića, koji su motivi opredijelili Vladu da podrži davanje u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.
Lazović je pitao njega i sve poslanike: “Kad ste posljednji put obišli Mamulu. Da li vas je tamo dočekao kustos, šta ste mogli tamo da vidite? To je jedan u svakom smislu devastiran prostor i mi ga se onda sjetimo, kada dobijemo nekog međunarodnog partnera, koji to hoće da zaštiti, uredi i da ga turistički valorizuje. Mi onda to hoćemo da zaustavimo”, kazao je Lazović i dodao da će o zakupu Mamule na kraju odlučivati Skupština.
Gojković je u Skupštini saopštio i da su stavovi hercegnovskog SDP-a i funkcionera iz vrha partije o zakupu Mamule – dijametralno suprotni, na što je potpredsjednik Lazović uzvratio da ga čudi zabrinutost Gojkovića za unutrašnje odnose u SDP-u. U toj stranci, naveo je Lazović, postoje demokratski odnosi, iz kojih proizilaze i različiti stavovi o nekim pitanjima.
Kompanija Orascom je ponudila da Lastavicu sa Mamulom zakupi na 49 godina, po cijeni od 1,5 euro po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. To je više nego što je Vlada odredila kao minimum na tenderu za zakup ostrva.
Vizija Orascoma je da obnovi tvrđavu Mamula očuvanjem kulturnog nasljeđa i promovisanjem istorijskog karaktera ostrva.
Plan je gradnja luksuznog hotela sa 4+ ili pet zvjezdica čiji će naziv biti „Mamula ostrvo hotel & Spa”. On će kad počne s radom biti otvoren četiri do pet mjeseci. Predviđeno je da ima 23 hotelske sobe, četiri ugostiteljska objekta, istorijski zaštićeni prostor (spomen soba), recepciju, klub za vodene sportove…
Obrad Gojković je pitao i potpredsjendika Vlade, Vujicu Lazovića, da li su predstavnici Sindikata bili uključeni u proces privatizacije Instituta Igalo.
– Kada je riječ o prodaji Instituta Igalo, predstavnik Unije slobodnih sindikata Crne Gore je član Tenderske komisije – podsjetio je Lazović i saopštio da su u radu Savjeta za privatizaciju učestvovala dva predstvanika Sindikata.
“Predstavnici Sindikata bili su u toku sa svim aktivnostima o privatizaciji Instituta Igalo”, ustvrdio je Lazović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code