NA ŠKVERU I DALJE „BEZIMENI SPOMENIK“ OSNIVAČU GRADA

NA ŠKVERU I DALJE „BEZIMENI SPOMENIK“ OSNIVAČU GRADA

132
0
Podijeli

Od pompeznog postavljanja spomenika osnivaču grada kralju Tvrtku I Kotromaniću na Škveru, 27. oktobra navršiće se dvije godine.

Isto toliko je i vremena kako ova šestometarska monumentalna tvorevina intrigira, posebno turiste, koji ne znaju kome je podignuta. I dalje nema table/ploče sa najosnovnijim podacima – ko je “nijemi čuvar” grada “težak” 55 hiljada eura.
Postavljenje ovog monumenta bila je jedna od “kapitalnih” investicija bivšeg saziva lokalne samouprave, no kao i mnoge tada – nije dovedena do kraja. Međutim ni danas – osim Novljana, putnici namjernici, slučajni prolaznici i dalje zastaju pred Tvrtkom i pitaju se o kome je riječ.
U lokalnoj samoupravi iako predani okončanju ovog posla i dalje ne znaju hoće li ovaj “gorostas” dobiti “ličnu kartu” do ovogodišnjeg Dana grada, 28. oktobra.
– Razmišljamo o tome svakako i nastojimo da iznađemo najbolje rješenje. Kako sada stvari stoje, trebalo bi da bude postavljena najvjerovatnije mermerna ploča, na kojoj će na latinici, ćirilici i engleskom jeziku biti ispisani podaci. Potrebno je naći adekvatan materijal koji neće korozirati, a opet, da bude ambijentalno uklopljen sa okolinom. Na tome radimo u saradnji sa Službom za zajedničke poslove i informacione sisteme, kazao nam je sekretar za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Vladimir Dželetović.
Ispočetka, Tvrtko je bio interesantna “pozadina” za slikavanje jednako domaćima i gostima. Kako je vrijeme odmicalo, a on i dalje bio “bezimen u prostoru, na njemu je svojevremno okačen natpis “Josip Broz Tito”, što je bio proizvod nečije vrcave mašte. Podsjetimo, spomenik osnivaču grada postavljen je 27. oktobra 2013., nakon deceniju od pokretanja inicijative i rasprava stručne i laičke javnosti o lokaciji, cijeni, obliku i sl. Čak i sama ceremonija otkrivanja spomenika i dramski igrokaz koji je upriličen nije bio po volji mnogih Novljana koji su tog dana ispunili gradsku luku do posljednjeg mjesta. Priređen je dramski igrokaz, u režiji, beogradskog reditelja Braca Todorovića. Igrali su hercegnovski glumci, Dejan Đonović, Lidija Petrone, Zoran Trojanović i Danijel Femić, po tekstu beogradske glumice i dramske spisateljice, Snežane Bećarević Popović. Vjerovatno je autorka imala namjeru da prenese duh vremena i tadašnje konkurencije koja je vladala među gradovima soli: Dubrovnika, Kotora i novoosnovanog Svetog Stefana. Samo, iz današnje vizure takav prikaz odnosa među ovim gradovima nije bio baš prijatan.
Spomenik osnivaču Novoga, djelo je beogradskih vajara Dragoljuba i Miodraga Dimitrijevića, izliven u bronzi, s krstom i mačem, u odeždi oivčenim simbolima dvoglavog orla, sa krunom i krstom. Spomenik je otkrio tadašnji predsjednik Opštine, Dejan Mandić.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code