NA ŠKVERU PLIVANJE ZA ČASNIM KRSTOM

NA ŠKVERU PLIVANJE ZA ČASNIM KRSTOM

0
Podijeli

U organizaciji Crkvenih zajednica Herceg Novog sjutra će na Škveru biti organizovano plivanje za Časnim krstom.

Nakon liturgija u svim parohijskim hramovima, u 12 časova je planirano saborno okupljanje učesnika nagradnog plivanja, vjernika i građana.
Svečana litija, krenuće od crkve Sv Arhangela u Starom gradu do Škvera. Nakon osvećenja mora počeće plivanje za Bogojavljanskim krstom, u kome mogu učestvovati svi koji se prijave. Najmlađem i najstarijem učesniku biće uručen srebrni medaljon, dok će pobjednik dobiti zlatni medaljon.
Ovom svečanošću proslavljaju se tri praznika Bogojavljanje, Krstovdan i Sv Jovan. Po vjerskom učenju, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga krsti. Poslje krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, vidio je kako se nebo otvara i Duh sveti kao golub silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočovjeka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje i tradicionalno se obilježava plivanjem za Časnim krstom.
U Herceg Novom na Škveru već treću godnu se organizuje plivanje za Časnim krstom, koje je nakon 65 godina, na inicijativu hercegnovskih crkvenih zajednica obnovljeno.
Prošle godine, najbrži je bio vaterpolista PVK Jadran, Nikola Moskov, a godinu prije Lazar Andrić.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code