Na susretu vinara “Sabatina 2016” CDPR promoviše grožđe i vino kao hranu...

Na susretu vinara “Sabatina 2016” CDPR promoviše grožđe i vino kao hranu i lijek

519
0
Podijeli

sabatinabocePredstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvuju na 26. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2016”, koji organizuje Zadružni savez Dalmacije od 3 – 6. novembra  u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

To  je istovremeno prilika da CDPR, koje propagira pravilnu i zdravu ishranu, uz zdrave stilove života i konstantnu fizičku aktivnost, predstavi svoje djelovanje i ukaže da je prevencija uz pravilnu i zdravu ishranu, kao i stalnu fizičku aktivnost prvi i osnovni štit u borbi protiv ove opake bolesti.

Picerija i restoran

–      Još od davnina je poznato, tačnije iz Biblije, a duboko se nadamo da su mnogi to pročitali i zapamtili: „Vino je život čovjeka, ako ga pije umjereno” – podsjećaju iz CDPR-a. Zato će na „Sabatini 2016” predstaviti crnogorskoj javnosti dobro poznati edukativni materijal „Grožđe – hrana i lijek” i „Vino – hrana i lijek” i podijeliti ga učesnicima. U brošurama su objašnjena sva ljekovita svojstva grožđa i vina, sastav i koristi, kao i njegovo preventivno dejstvo u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući kancer i oboljenja srca i krvnih sudova.

Tokom susreta između ostalog priređuje se i okrugli sto o zadrugarstvu, a za sjutra je predviđen  interesantan studijski obilazak vinogorja uz upoznavanje privrednih i kulturno – istorijskih znamenitosti Međugorja, Čitluka, Blizanaca uz obilazak „Kamenih vinograda”, zatim Mostara uz domjenak u vinskom restoranu Romanca.

Na manifestaciji će biti održana i uvijek interesantna i atraktivna radionica prof dr Bernarda Kozine, Međunarodna konferencija „Ja sam Tribidrag” o novoj sorti Tribidrag, zatim degustacija mladih vina, Sabor vinogradara i vinara, kao i predstavljanje knjiga: „Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja”, „Izvorne hrvatske sorte vinove loze”, „Marketing vina” i „Atlas vinogradarstva i vinarstva Bosne i Hercegovine”. Najvljena je kao i svake godine Radionica „Wine Gastro Show”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code