Na Vrbanju turnir u briškuli i trešeti

Na Vrbanju turnir u briškuli i trešeti

1124
2
Podijeli

turnir u briskuli i tresetiZbog kiše sjutra će samo djelimično na Vrbanju biti ostvaren planirani program “Podigni glavu, otkrij Orjen”. Otkazana je Školica zimskog guštanja – Moj Snješko Bijelić, jer snijeg još nije pao. Ali zato će u 13 h u konobi “Gušti” biti organizovan turnir u briškuli i trešeti.
To su udomaćene igre sa kartama duž istočnojadranskog priobalja i ostrvima. Riječi briškula i trešeta potiču od italijanskog originala Briscola, odnosnoTressette ili Tresette. Veoma su popularne i lako se uče. Partije strastvenih igrača, ponekad se igraju u piće, ili ručak, kada znaju dobiti i poseban emotivan naboj, a često su začinjene prigodnim škercama i beštimanjem, u skladu sa primorskim temperamentom, ali uvijek u granicama pristojnosti i bez ličnih uvreda.
Briškula i trešeta sastavni su dio tradicije i kolorita Boke Kotorske i njenog zaleđa i kao takve bi se mogle svrstati i u pojam nematerijalne baštine. I takva prepoznatljivost regije važna je za turizam kao našu glavnu privrednu granu, ističu iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena koji su organizatori programa “Podigni glavu, otkrij Orjen”.
– Izgradiće se kroz Boku ovi i oni svjetski hotelski lanci, ali sa njima nećemo očuvati ono što nas čini posebnima, naprotiv! Utopićemo se u „svjetske standarde“, deklaracije, procente, sertifikate i ateste. Treba i to, naravno, ali, treba i čuvati domaći duh starih vremena. Zato, zabavimo se i opustimo i ujedno prezentajmo svijetu briškulu i trešetu kao dio starog jadranskog miljea – poručuju organizatori.

2 Komentari

  1. I Monte Karlo je uspio zahvaljujuci kockarnicama.I Vrbanj sad ima sansu.Jos ako kisa ne omete onih 25 autobusa iz Dubrovnika da dodu da navijaju.
    0    0

Ostavite komentar

*

code