NAŠA TEMA: PROSJAČENJE U HERCEG NOVOM

NAŠA TEMA: PROSJAČENJE U HERCEG NOVOM

0
Podijeli

prosjaci“Sreća te pogledala…tri sina da Bog da imala, imaćeš neke pare koje ti neće biti mile, neka ti djeca imaju poroda, da Bog da tebi i svima tvojima sreću, daj koju paru…” Ovo su samo neke od rečenica koje smo barem jednom čuli hodajući Novim. Mnogi od nas znaju već i imena nekih dronjavih i nasrtljivih mladih žena, koje su postale dio novskog miljea. Znaju i da pokvare najveća veselja domaćina i mladenaca, ne dozvoljavajući im ni da izađu iz kola i prođu do matičara, a već im pružaju ruke, pipkaju i upućuju poznate “magijske” riječi. Ko je malo više sujevjeran, vadi novčanik… Zato će Uprava policije u narednom periodu pojačati prisutvo svojih pripadnika ispred zgrade Opštine Herceg Novi, posebno tokom vikenda kada su obično svadbe, kako bi spriječil ružno prosjačenje.

Ljetnja sezona je pred nama i tada će već po običaju biti veći broj prosjaka na ulicama, romske, ali i drugih populacija. Razlog tome, može biti i veoma tolerantna sredina, neskolna maltretiranju i šikaniranju – smatraju sociolozi.

Picerija i restoran

– Nikome nije prijatno kada vas neko baš u tom trenutku na izlasku iz zgrade kune i moli za pare, teško ih je odbiti. Izvuku dobre pare, meni su ludoj izmamili 10 eura – priča nam slušateljka koja je nedavno imala prilike da prisustvuje vjenčanju u opštini Herceg Novi.

– Bilo ih je sigurno dvadesetak, majke uglavnom sa djecom u naručju – objašnjava ona i dodaje da posebno iznenađuje kada ih vidi da izlaze iz taksija, pričaju mobilnim telefonima, a onda prose.

Da li policajac u zajednici može da zaustavi prosjačenje, bilo je njeno pitanje koje smo proslijedili samostalnom policijskom komesaru iz hercegovnske Uprave policije, Igoru Bojoviću.

– U narednom periodu sigurno je da ćemo pojačati prisustvo policije ispred zgrade opštine tokom vikenda, kako bismo spriječili prosjačenje – najavljuje Bojović i ističe da su tokom maja već imali akcije suzbijanja prosjačenja.

– Bila je to i preventivna ali i represivna mjera i tada smo priveli 4 lica, sada nam i zakon to omogućava, jer možemo procesuirati i pojedinačne slučajave. Naime, prijašnje odredbe zakona o narušavanju javnog reda i mira, bile su takve da su se mogli kažnjavati samo organizatori prosjačenja.

Policija je tada privela i nekoliko stranih državljana, koji nisu imali boravišnu prijavu, a bavili su se sviranjem, što je takođe kažnjivo po zakonu o javnom redu i miru. Bojović kaže da će sa tom praksom nastaviti.

– Policija će i ovog ljeta organizovati akciju “Prosjak’’, koja je lani dala dobre rezultate, ali ipak se čitavo društvo mora angažovati u  rješavanju ovog problema – smatra Bojović.

A da je potreban sveobuhvatna akcija pokazuje i podatak iz prošle godine, da se prosjačenjem u Crnoj Gori bavi 323 maloljetnika.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code