Nacionalna premijera “Igla ispod praga” – Sve je bilo stvarno, a opet...

Nacionalna premijera “Igla ispod praga” – Sve je bilo stvarno, a opet kao u bajci

3737
17
Podijeli

Novljani su nakon četiri godine iščekivanja sinoć, u dahu, odgledali nacionalnu premijeru filma “Igla ispod praga”. Bez pretjeranog glamura, ali veoma svečano, jednostavno i lijepo, uz nastup Gradske muzike Hreceg Novi, protagonisti su dočekani aplauzima. igla-ispod-praga-premijera-1Onako kako dolikuje  gradu i podneblju u kome je sniman film, odakle je stiglo najviše podrške, najviše protoagonista na čelu sa rediteljem, scenaristom i producentom, Ivanom Marinovićem.

Prodefilovali su sa Marinovićem kasting menadžerka i asistentica režije Staša Koprivica, potom glumica Tihana Ćulafić u ulozi Ivane, Kristina Stevović, koja je igrala Janu, Filip Klicov, koji je igrao dječaka Đorđa, Dragana Dabović, u ulozi  Mare, a u ulozi Ćoća, Dejan Đonović  i Rada, Goran Slavić. Nijesu uspjeli da stignu glumci Stevan Radusinović, Mirko Vlahović, Nikola Ristanovski, Jelisaveta Sabljić… Ali su poslali tople poruke, zahvalnost i želje za novim uspjesima ekipi filma “Igla ispod praga” i crnogorskoj kinematografiji.

Picerija i restoran

igla-ispod-praga-premijera-2U snimanju “Igle ispod praga” učestvovalo je i 16 stanara Doma starih Grabovac u Risnu, a neki su bili u publici, baš kao i članovi Gradske muzike Herceg Novi, koja istovremeno ovog vikenda  obilježava jubilej 130 godina postojanja.

Bilo je potrebno 25 snimajućih dana, ali mnogo više pripreme i rada u postprodukciji da bi se desio film “Igla ispod praga”. Sve to ne bi bilo bez iskrene podrške koju je mladi Marinović imao od početka među stanovnicima Luštice, prije svega i Novog, ali i institucija i privrednika iz Boke. Pravi stvaralački podvig reditelja, scenarise i producenta Ivana Marinovića, u maloj i hronično niskobudžetnoj crnogorskoj kinematografiji publiku je oduševio. Predstvljena je autentična lokalna kultura i filozofija, izmiješana sa sujevjerjem i pokušajima da se do lagodnijeg života dođe prodajom đedovine na Luštici, gdje stižu veliki investitori.

Nakon svjetske premijere na Sarajevo festu, Marinović doživljava pozitivne reakcije, ali vidi i razliku u prijemu filma kod publike:

igla-ispod-praga-premijera-ivan– Ova publika razumije neke nijanse koji drugi ne mogu. Zna svaku lokaciju, svako vozilo… Uživala je u tim detaljima na drugačiji način nego publika u Sarajevu, ali jednako su pozitivne reakcije. Ostaje da provjerimo koliko film može da ide dalje. Od starta sam htio da napravim komunikativan film, koji svako može da razumije. To se vidjelo i u Herceg Novom i u Sarajevu. Očekujem dobru gledanost u bioskopima. Nadam se da će film biti prihvaćen u regionu – kaže Marinović.

Marinović je dobio i prve pozitivne kritike i preporuke iz Evrope, pozive za učešće na festivalima:

–   Dobili smo preporuke za špansko govorno područje. Film će biti na festivalima, od Italije do Luksenburga, neki se već pritiskaju “da ugrabe” film prije drugih. Na mojim agentima je da obave posao, ali nas čeka jedna duga turneja do sljedeće jeseni i bar 30-ak festivala. To je ozbiljna stvar za našu kinematografiju i državu. Ovo je prvi film koji je ušao u takmičarsku selekciju Sarajevo festa, prvi o kojem se toliko naširoko piše. Ako ništa vjerujem da će se više ležajeva izdati – kaže kroz smjeh Marinović.

igla-ispod-praga-premijera-3Na pitanje nada li se i kandidaturi za Oskara, Marinović kaže da je to na Komsiji da procijeni, a on ne želi da spekuliše.

Komentarišući svoju trostruku ulogu u stvaranju filma Marinović priznaje da ga je spasilo neznanje:

–  Da sam znao šta me 15 koraka ispred čeka, ne bi se snšao. Ovako korak po korak, fokusiraš se, zamoliš rodbinu, prijatelje da ti pomognu… Činjenica da sam snimao u svom selu, sa svojim ljudima, gdje sam znao svaki kamen i onog ko može da nam pritekne u pomoć, velika je stvar. Tokom snimanja filma i poslije  Bogdan Diklić nas je pitao da li je naš budžet bio million eura, što je nezamislivo. Imali smo fragmente od budžeta, ali je vrijednost produkcije izuzetna. Jer da smo morali da gradimo scenografiju ne bismo imali para. Ili da nam je pao još jedna dan kiše, projekat bi se raspao. Imali smo sreće. Iskreno se nadam da za sljedeći projekat neću morati toliko da rizikujem – ističe Marinović.

On je imao sreću da  u ovom filmu naiđe na ljude koji su imali sluha da odriješe kesu, u Luštica bay-u, koja je bila jedan od ključnih sponzora. Da nije bilo njih, naše opštine, naših ljudi i privrednika ne bih uspio, ponavlja Marinović.

S obzirom da je mentalitet likova,stanovnika Luštice u filmu prikazan i sa negativnim karakteristikama, Marinovića ne brine ako se neko i naljuti:

–      Umbreto Eko kaže nije autor kriv za perveziju gledaoca. Možda mi i zamjeraju, ali evropski filmovi su vrlo oštri i kritični, a meni su uvijek govorili da je očigledno koliko volim svoje likove i svoje junake. Ko to ne primjećuje to nije moj problem – kazao je Marinović pred kojim je tek traganje za novim idejama i filmskim ostvarenjima, kada će se, kako kaže, vjerovatno baviti “drugom bandom zaliva”.

igla-ispod-praga-premijera-goran-dejanZa vidno uzbuđenog glumca Dejana Đonovića, teže je bilo prvo gledanje filma u Sarajevu nego pred svojom publikom:

–      U Sarajevu sam imao priličnu tremu, večeras već nisam imao tremu, vidjeli smo na vrijeme šta smo uradili i veoma sam zadovoljan. Inače, nisam imao prilike puno da snimam, ovo je drugi film u kome sam imao ulogu, a glumim u pozorištu 30 godina. Kad poslije 50 godina starosti snimite  film, onda morate imati tremu jer film i pozorište koliko su bliski toliko se i razilaze. Na tom mjestu razilaženja sam imao tremu, danas je više nemam.

Ekipa na filmu je bila toliko dobra, dodaje Đonović, ne samo glumačka, već cijela ekipa je bila kao singer mašina.

– Radilo se toliko lako i fino, 25 dana smo uživali na Luštici, ponovo sam otkrio Lušticu. Neizmjerno sam zahvalan Ivanu što je imao povjerenja u mene da dobijem ulogu koji mi, čini mi se, je „legla“. Izvinjavam se nastavnicima iz Muzičke škole zbog numere koju sam svirao na harmonici, nisam naučio ništa i harmoniku i dalje loše sviram – priznao je Đonović uz osmjeh.

Za glumca, Gorana Slavić sve se desilo slučajno:

igla-ispod-praga-premijera-4– Zvali su me Ivan i Staša, došao sam iz Podgorice gdje sam radio predstavu umoran, odradio kasting i rekli su mi – to je to. Radio sam neke sitnije filmove, ali ovo mi je prvi pravi film i prva prava uloga. Po reakcijama publike vidim da film „radi“ i mislim da će imati dobru budućnost. Svi su radili ujednačeno, nije bilo namrgođenih faca, nije bilo ljutnje, jednostavno je sve bilo kao u bajci.

U filmu su nastupili uz mnoga poznata glumačka imena što im je bila samo inspiracija kaže Slavić:

–      Privilegija je što mogu sa takvim glumcima, a sad pouzdano govorim i sa tako dobrim ljudima, da radim i što ih je Ivan okupio sve na jednom mjestu je genijalno.

Zablistalo je srećno lice i glumice Dragana Dabović, nakon nacionalne premijere, jer sve bilo savršeno dok je snimala “Iglu ispod praga”:

–      Savršeno! Da nisam dio ovoga je bih bila vatreni navijač zbog Gorana, Filipa, Ivana, Staše… Meni je drago što su i meni dali šansu da zaigram u ovom filmu.

igla-ispod-praga-premijera-goran-ficoPrave ovacije izazvalo je pojavljivanje mladog Filipa Klicova, koga je društvo dočekalo i sa transparnetom. On je novo novsko i crnogorsko  glumačko otkrovenje. Sjajno se našao u prvoj glumačkoj ulozi u životu u liku popovog sina Đorđa, kao izdanak novog naraštaja. Kaže da zaista nije očekivao toliko oduševljenja gledalaca, da mu je bilo nevjerovatno iskustvo i čast raditi sa profesionalnim glumcima i Ivanom. Možda i ostane u filmskim vodama.

Kada je pogledala film menadžerka marketinga iz komapnije Luštica bay, Nevin Kautri, kaže da su od početka u kompaniji Luštica development shvatili da je film istovremeno i dobra promocija ovog dijela Crne Gore. Zato su podržali projekat, jer u filmu je predstavljen život na Luštici, ali i sve njene ljepote.

Film će se prikazivati do 21. septembra u Dvorani Park, a podgorička filmska publika pogledaće Marinovićevo ostvarenje 23. septembra na prvom podgoričkom filmskom festival, a potom i na brojnim festivalima u Evropi i svijetu.

17 Komentari

 1. Vidim prozivaju me pa da se javim.Poznavaocu filmske industrije samo dva pitanja.
  Na koliko filmskih projekata ste do sada radili i koliko je od njih ucestvovalo na nekom od festivala ili smotri.
  0  0
 2. Nisam govorio o projekciji vec o kategoriji filma,
  pronadjite bar jedan film sa Oskara,Zlatne palme,Venecijanskog lava ili sa Berlinskog festivala(Zlatni Lav),da nije prilikom snimanja koristena neka od filmskih kamera,Arricam,Arriflex ili Panavision.
  I za kraj fimlm je sniman u formatu 1,85:1 sto mu umanjuje mnoge kriterije.
  Akcentujem samo tehnologiju.
  0  0
 3. Sta kaze ovaj Sa strane? Televizijske kamere? Ahahaha. koje si ti filmske skole izučio? Ima li idje na svijet strucnjaka ko što ih ima u Novom? Ljudi, filmske trake su odavno prevazidjene i van upotrebe. Uostalom neka ovi stručnjaci probaju da je kupe nedje, pa neka jave dje ima. Dobro ne tvrde da se montira tako što se ta traka lijepi selotejpom kao prije dvadeset godina radilo. A film u metalne rolne. Marinovicu, samo vozi dalje, a ovi neka snimaju na osam, šesnaest i 35 mm.
  0  0
 4. Sa strane i 35 mm. U kom vijeku vi zivite? Pa projektori 35 mm su u muzejima. Trake vise ne postoje u filmskoj industriji. Nikakve veze sa malim i velikim festivalima. To je kao da tražite tonske snimke sa magnetofona. Sve ekspert do eksperta.
  0  0
 5. @35mm, je upotpunosti upravu.Ako film nije radjen na 35mm filmskoj traci,nema uslove za ozbiljniju smotru.Naravno uvjek se moze prikazivati na manjim festivalima ili na smotrama televiziskih filmova.Te uslove ispunjava.
  Za “Osmovna teh lanoratorija”…
  jeste da je 2016.,ali kao sto akademski slikari i pored digitalne tehnike ne fotografisu,vec kistom stvaraju na platnu,tako se ni film ne radi tvkamerom
  0  0
 6. @35mm E neka si ti nama objasnio majstore filma. I sve si u pravu osim što ti je promaklo da je ovo 2016. godina i 21. vijek a Lovćen film je odavno umro. Pojma nemaš.

  Čestitke Ivanu i čitavoj ekipi autorskoj i glumačkoj na sjajnom filmu! Napravili ste čudo!
  0  0
 7. Da bi se film mogao zvati,dugometrazni igrani film,obavezno mora biti sniman filmskom kamerom(16mm,35mm ili 65mm).Traka se razvija u nekoj od laboratorija i kao takva ideu montazu(danas je moguca i off line uz pomoc HD).Od montiranog materijala laboratorija pravi prvu kopiju.Ime te lanoratorije,naziv i tip trake su osnove za kategorizacju samog filma.
  To ovaj film nema, time nema ni prvog ni drugog aststenta koji su u produkciji projekta neophodni da bi ispunjavao osmovne teh karakteristike.
  Da malo poznajem filmsku produkciju
  0  0
 8. Moj 35 mm. Ovaj film je bas tehnicki besprekoran. Po svim standardima savremenih tehničkih i estetickih standarda. Doduše tvoj nick govori o poznavanju filma.
  0  0
 9. Ostvarenje zasluzuje paznju,ali nema bitnu tehnicku kategoriji koja bi ga svrstala u ostvarenja za nominaciju Oskara,Zlatne palme ili Zlatnog lava…
  0  0
 10. Za Anonimusa/ gradske celnike u posljednjih dugo godina ne interesuje nikakva nacionalna premijera.Nacionalna za njih znaci nesto drugo.Da je Ivan iz Lajkovca bio bi i Dule i sva kamarila koja nam pije krv i pare vec 2 godine.Ivane i svi ostali svaka cast ,nastavite ako vam ovi ne ubiju volju.
  0  0
 11. Izgleda da niko od gradskih celnika ne shvata da je prvi put u Novom nacionalna premijera. Prvi put. Ni ministra ni lokalnog nacelnika ni ljudi iz filma ili filmskog festivala. Njihovo neznanje ne moze ih opravdati. Sramota.
  Ivane bravo
  0  0

Ostavite komentar

*

code