Nacrt Prostornog plana obalnog područja: Suzbija ili izaziva konflikte u prostoru?

Nacrt Prostornog plana obalnog područja: Suzbija ili izaziva konflikte u prostoru?

2071
1
Podijeli

javna rasprava 1 1102 Nacrt prostornog plana posebne namjene za obalno područje pobudio je veliko interesovanje Novljana kod kojih nije dobio “zeleno svjetlo” na javnoj raspravi. Ovaj dokument su u Herceg Novom predstavili generalna direktorka za uređenje prostora, Dragana Čenić, Nikola Petrović iz Direkcije za monitoring i implementacije, kao i Svetlana Jovanović i Branko Bogunović ispred planerskog konzorcijuma Republičkog zavoda za urbanizam, Montecepa i Horvat konsaltinga.
Njihova ocjena je da plan omogućava integralno upravljanje najvrijednijim resursom, a to je obalno područje Crne Gore, a onemogućava konflikte u prostoru, relaksira gradnju u priobalju a potencira zaleđa gradova.
Međutim, diskutanti na javnoj raspravi su uglavnom iznosili primjedbe. Plan se nameće opštinama kao diktat, što je u koliziji sa deklaracijama EU o pravima čovjeka. Pun je manjkavosti, nedorečenosti, nije uključio lokalne inženjerske timove, kritike su Olivere Doklestić.
– To je centralizovano upravljanje prostorom Ministarstva, što nameće vazalan odnos opštine prema Vladi-ustvrdila je Doklestić, dodajući da se pod imenom države zapravo kriju namjere o duboko ličnim interesima i uzurpacija prostora, oduzimanje zemlje od vjekovnih vlasnika.
Opazila je, pored ostalog, i da Herceg Novi nije suštinski obrađen ovim planom, a baza podataka o njemu puna je grešaka. Takođe zaleđe ovaj dokument tretira isključivo u kontekstu eksploatacije građevinskog kamena, čak na lokacijama u zaštićenom području Regionalnog parka Orjen, ili Kotobilja, što je nedopustivo.
javna rasprava 2 1102U planu nijesu jasni kriterijumi redukcije gradnje za određene lokacije, upozorio je arhitekta Ranko Kovačević, a arhitekta Maja Velimirović je skrenula pažnju na restriktivnu gradnju. Nju ovaj dokument zagovara u odnosu na privatizacione ugovore koje Atlas grupa ima sa Vladom, kada je riječ o zemljištu na Luštici na kojoj treba da nikne veliki turistički rizort, i PZU Meljine, kraj koje je takođe planirana gradnja rizorta.
Koncept izrade plana po Mladenu Rostoviću je pogrešan, jer je regionalan, a sve tri regije imaju jedan glavni grad i to Podgoricu.
– Ukoliko se usvoji ovakav plan, niko neće imati odgovornost osim Podgorice, a zašto Podgorica kada ona uopšte nije obuhvaćena ovim planom – poručio je Rostović.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code