Nad Bokom sankanje i sniježni dezerti

Nad Bokom sankanje i sniježni dezerti

3
Podijeli

Dok se, uz toplo vrijeme, na primorju već počinje razmiljati o prvom kupanju, samo 11 km sjevernije od Herceg Novog, na Orjenskom sedlu (1600 m), još uvijek se uživa u zabavi na debelom sniježnom pokrivaču.

Protekle subote, u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, planinarski klub „Subra“ je bio organizator revijalnog takmičenja u sankanju, ali i degustacije koktela i sladoleda, rađenih na bazi snijega.

Picerija i restoran

Događaj je okupio 40-ak učesnika, pretežno roditelja sa djecom, koji su uživali u aktivnostima na rijetko viđenom obilju snijega, pri odličnom, sunčanom vremenu i sa maštovitim ledenim osvježenjima. Broj učesnika je velik, imajući u vidu da se do lokacije još uvijek može doći samo dugotrajnim pješačenjem kroz dubok snijeg. Naime, ove godine je njihov broj bio duplo veći nego prethodne, kada je događaj prvi put realizovan. U adrenalinskom I zabavnom takmičenju “Freestyle Sledding Orjensko sedlo 2018.”, takmičilo se 25-oro, što djece, što odraslih. Dječju stazu najbrže je prešla Hrsitina Grbo, drugi je bio Vasilije Stevović, a treća Anja Đorđević. Odrasli su imali da savladaju dužu i strmiju, pravu vijugavu bob stazu, a najbrži je bio Marko Jaredić. Drugo mjesto je osvojio Ivan Đorđević, dok je treće pripalo Božidaru Krivokapiću.

– Tokom samog takmičenja, kao i prilikom dodjela prigodnih diploma, ispred samog planinarskog doma su pravljeni i odmah služeni atraktivni kokteli i sladoledi, koji su kao jednu od komponenti imali prirodniorjenski snijeg. Ovaj neobični gastro-događaj polako postaje brend hercegnovskog zaleđa, a Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, koja je koordinator ovogodišnjeg zajedničkog programa, organizovaće u avgustu još jedan slični događaj, „Gorski sladoled“, gdje  će takođe biti korišten snijeg, ali i lokalno, tek ubrano šumsko voće. Kroz ove specifične gastro-događaje, Agencija ukazuje na neke od novih mogućnosti turističke valorizacije Orjena – navode organizatori.

Do kraja zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“ ostala su još tri događaja. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

3 Komentari

 1. Svaka čast super,dobra ideja.Ali, nažalost, prije 40 godina na Subri I Orijenu imali smo uspinjaču,u Aprilu prvenstvo Boke i Novoga u skijanju,Škole skijanja za osnovce, a sada se sankamo na “guzicu” . Klub se zvao Planinarsko smučarski klub Subra. Što je to nekome smetalo da ima i skijanje u okviru društva?

  4
  1
  • Skijanje i planinarenje su danas dva potpuno razdvojene kategorije, što nije bio slučaj u doba FNRJ i SFRJ, ali o tome danas nema smisla ni pričati. Ne postoje više skijaši-entuzijati kadri da kilometrima prte snijeg noseći skije na ramenima. Jednostavno, onaj kome je do normalnog skijanja uđe u auto i za 3 sata je na Savinom kuku. Orjen je ipak uz more, nema ni klimu, ni visinu ni prostranstvo, ni teren kao Durmitor. Ima druge stvari koje vrijedi isticati, ali, to je već druga tema.

   4
   1
   • Postoje svuda na svijet i u nasem okruzenju planinarski i skijaski ili smucarski klubovi . Orijen ima snijega isto koliko i Zabljak,, tacno je da ne treba biti veliki centar , ali potencijalno velika stvar za turizam. Tacno je sto je rejao i komentaru #Riki#, prije 40 godina i vise, skole skijanja za djecu,prvenstva Boke i Novog i dvije uspinjace

    2
    1

Ostavite komentar

*

code