Nagrada SPKD “Prosvjeta” Radmili Benderać

Nagrada SPKD “Prosvjeta” Radmili Benderać

6
Podijeli

Ovogodišnja nagrada SPKD “Prosvjeta” dodjeljena je profesorici u Gimnaziji, odnosno u srednjoškolskom centru “Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom, Radmili Benderać. Tu je predan i veoma posvećen posao prosvjetnog radnika obavljala 34. godine, od 1968. godine do 2002. kada je otišla u penziju, saopštili su iz ovog Društva.

“Na Savindan 2018. godine, u kojoj puni 50 godina otkakao je u Herceg Novom, kažemo ovim priznanjem gospođi Radmili Benderać: hvala za svu predanost i posvećenost koju ste imali u dugogodišnjem prosvjetnom radu i obrazovali u pismenosti i književnosti 34 generacije Novljana” – navode iz SPKD „Prosvjeta“

Picerija i restoran

Radmila Benderać rođena je 5. februara ratne 1942 godine u Nišu. U tom ranom životnom dobu, zbog očevog posla, porodica Benderać se dosta selila, pa je osnovnu školu započela u Stocu, kod Mostara, nastavila u Danilovgradu, a Gimnaziju, tada još uvijek osmogodišnju školu, upisala je u Nikšiću. Temelj osnovnih znanja dobila je, a ljubav prema umjetnosti naučena da pronađe u sebi, zahvaljujući izvanrednim ali strogim profesorima u čuvenoj nikšićkoj Gimnaziji.

Na početku života u Herceg Novom, 1968. godine Radmila Benderać je bila jedan od pokretača ideje obnavljanja Hercegnovskog pozorišta. Diplomirala je sa 22 godine i prve poslove prosvjetara obavljala je u Zagrebu.

U spektru njenih društvenih aktivnosti bilo je odazivanje na razne radne akcije, pa joj je u sjećanju ostala akcija nakon zemljotresa, 1979. kada je solidarnost otvorila vrata velikih javnih radova u Baošićima.

Kao principijelna profesorica, insistirala je na pismenosti, bodrila učenike koji su iskazivali lijepe misli u pismenim zadacima. Učenice je naročito pamte na insistiranju za nošenje famoznih „kecelja“, koje, onako starinske, crne ili tamno-plave, dužine do koljena, sa bijelim kragnama, u vremenu džinsa i farmerica, nisu imale svoj modni trend, pa su ih kratile sve više, da su dobijale mini forme, dok se nisu svele na nešto duže varijante điloa, ispod kojih su se farmerke izgledale mnogo bolje.

Potpuno posvećena svom poslu, Radmila Benderać je bila od onih profesora, koji su u to vrijeme sedamdesetih i osamdesetih godina, držali visok nivo ponašanja i prenošenja znanja učenicima u srednjoškolskom centru, posebno u Gimnaziji. U to vrijeme je i škola dobila veliko priznanje „Oktoih“, a 1979. godine dobila je „Oktobarsku nagradu“ grada.

Voli da kaže da je otac bio veliki rusofil i, svakako, je iz te prenesene ljubavi od oca, Radmila studirala ruski jezik, a kasnije počela da se bavi prevođenjem ruskih knjiga. I danas je nalazimo okruženu knjigama, iz umjetnosti i lijepe književnosti, kao prevodioca. Takođe, u nekoliko navrata je govorila na književnim večerima SPKD „Prosvjeta“ u kući Iva Andrića.

Višestran društveno angažovan rad, svojstven njenoj ličnosti i željama da napreduje, da sebe daje u najvećoj mogućoj mjeri, počeo je da dobija drugačiji obrt materinstvom, koje je došlo u kasnijem životnom dobu, ali je učinilo da ona, sada, sa 76 godina, može da kaže da je potpuno zaokružila svoja nadanja, svoju vjeru i ljubav, sa sinom Bokijem i dva unuka. I povrh toga, kako saopštavaju iz „Prosvjete“, njena ljubav prema Rusiji i Rusima, koja je morala dugo godina da bude prikrivana, sada je u potpunosti ostvarena.

6 Komentari

  1. Divno , cestitke Radmili ….secam se odlazaka kod nje u “biblioteku” knjigu koju ne mozes naci u Gradskoj biblioteci naci ces kod teta Radmile ….

    10
  2. A zasto nagrade nisu urucene na Svetosavskoj akademiji kao nekada?
    Akademija onakva kakvu je sada prave vise nije ni blizu onim nekadasnjim a sve manje ima veze sa Novim i Bokom!

    19
    7

Ostavite komentar

*

code