NAGRAĐANI SREDNJOŠKOLCI NA KONKURSU „GRAD I JA“

NAGRAĐANI SREDNJOŠKOLCI NA KONKURSU „GRAD I JA“

382
0
Podijeli

Na konkursu „Herceg festa” za učenike Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačioć” – „Grad i ja” izloženo je 17 fotografija u Dvorani Park, od pristiglih 118.

Prvu nagradu u ovoj kategoriji podijelili su Anna Morris, sa fotografijom „Muva”, kao i Milenko Obradović sa fotografijom „Dubrava”.
„Muva” Anne Morris metaforom koja nije eksplicitna i patetična, koloritom koji govori a ne podcrtava boje Mediterana, kompozicijom gdje uokviruje odnos važnog, vidljivog i nestvarnog, kao i nenamjernim fokusom na muvu koja sama za sebe pripovjeda, dokazuje jasan stav fotografa i hrabru namjeru da ispriča naslov teme i sasvim odgovori očekivanjima ovog konkursa – obrazlažu iz žirija.
Gotovo podjednako se uklapa i fotografija „Dubrava” Milenka Obradovića koji istim fotografskim sredstvima, sjajnom tehnikom i odlučnim jezikom zaleđenog trenutka iznosi dva plana, dvije slike u nivoima i krajnje uokvirenim razglednicama, kroz koje tumači i komentariše naslov konkursa „Grad i ja” na sebi osobit način.
– Ova fotografija ima priču koju svi znamo, iz diskursa razrušene i srčom posute jave, dok gledamo zaliv i razglednicu kakva je trebalo da bude, ili je bila nekada u našim sjećanjima – ističe žiri.
Drugu nagradu takođe su zavrijedile dvije fotografije: „Bife” – Evgenija Kesse i „Karneval” – Darka Bulatovića. Treća nagrada pripala je Lazaru Jovoviću za fotografiju „Presjek”.
Žiri je samoinicijativno naimenovao sve fotografije što govori da na sljedećem nadmetanju učenici treba da obrate pažnju da se na drugačiji način odnose prema svojim radovima te da je potrebno stavljati naslove koji će unaprijed govoriti sami za sebe.
Prvonagrađeni književni rad, od pristiglih 15 je poseban zbog stila i naracije i autrorka je Bojana Pravilović, a drugu nagradu je osvojila Marija Ozrinić.
– Na svega pola strane Bojana Pravilović je uspjela da smjesti svoje nade, sjećanja i razočaranje. Iscrtavanje lične mape grada i ispovijest tonom tinejdžerke koja je osvojila slobodu da kaže i ne obazire se na ovještale konvencije, plijeni svojom „drskošću” pomiješanu sa nostalgijom i žalom za onim što je nestalo pred novim koje ne obećava. Pred nama je presjek života jedne generacije, njene dileme i stremljenja. Ali, i pomalo bolna i sjetna slutnja, i pitanje: da li je sve izgubljeno? – obrazloženje je Žirija.
Drugonagrađeni rad se ističe interesantnom književnom strukturom. Autorka gradi strukturu pripovijesti u znaku kruga u kojem vrijeme zauzima centralno mjesto. Ono je neprolazno, dok se sve ostalo kreće i uprkos neprestalnom pomjeranju, sve se opet vraća u istu tačku – perpetum mobile.
U kategoriji likovnog stvaralaštva priloženo je 15 radova, a tri prva mjesta osvojile su Jana Vasiljević, Zorka Milojević i Martina Vojinović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code