Nagrade za najbolje na Kotorskom Festivalu Pozorišta za djecu

Nagrade za najbolje na Kotorskom Festivalu Pozorišta za djecu

529
0
Podijeli

Poslije dvanaest nezaboravnih dana u Kotoru i šesnaest odigranih predstava u glavnom programu  lagano se spušta zavjesa na 24. Kotorski Festival Pozorišta za djecu. Dječiji žiri, žiri grada i ASSITEJ donijeli su  odluku da prvu nagradu dodjeljuje predstavi “Pola pola” (Kazališna družina Pinklec, Teatar Poco Loco, Teatar Exit – Čakovec/Hrvatska).

– Prvu nagradu dodjeljujemo predstavi “Pola pola”, najprije zbog toga što su predstave namijenjene tinejdžerskom uzrastu rijetka pojava, a naročito one koje se bave ovako osjetljivom temom. Namjenjena i roditeljima, poučna za sve uzraste, predstava govori o razvodu, osjećanjima djece i objašnjava djeci sve ono o čemu roditelji ćute, pružajući nam nadu kao svjetlo na kraju tunela, obrazložio je žiri.

Picerija i restoran

Druga nagrada pripada predstavi “SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA” (Gradsko pozorište Podgorica /Crna Gora). Kako je žiri obrazložio predstava na zabavan način predstavlja poznatu bajku u današnjem vremenu, i uveli su elemente bajke o Pepeljuzi. I zato što je pouka predstave jako važna!

Treća nagrada dodijeljena je predstavi “Par cipela” (Dečije pozorište Subotica /Srbija) zbog dobre i zabavne glume, ali i zanimljivog načina na koji su predstavili temu ljubavi. Svi uzrasti imali su priliku da uživaju u na kreativan način dočaranom stilu sa početka prošlog vijeka.

Nagrada Žirija grada pripala je predstavi SNJEŽANA I SEDAM PATULJAKA (Gradsko pozorište Podgorica /Crna Gora). Predstava Džonatanov let (Dječije kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku /Hrvatska)dobila je Specijalnu nagradu ASSITEJ Centra Crne Gore zbog toga što istovremeno asketskim i dojmljivim scenskim jezikom uspijeva da na precizan i razumljiv način govori o značaju unutarnjeg rasta i leta, te još važnije: o važnosti prenošenja poruke koju smo sami naučili i oplemenjivanja svijeta koji nas okružuje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code