NAJBOLJI FILMOVI XX VIJEKA: “ZRNO ZLA”, U DVORANI PARK

NAJBOLJI FILMOVI XX VIJEKA: “ZRNO ZLA”, U DVORANI PARK

241
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Filmom “Zrno zla” Orsona Velasa, škola Miše Radivojevića “Uvod u film” i JUK Herceg fest nastavljuju večeras od 18 časova u dvorani “Park” reviju filmova “Sjenke zaboravljenih”.

Film je priča o ubistvu, otmici, korupciji, politici, koja se dešava 1958. godine a smještena je u pograničnom gradu u Meksiku.
Radio-dramom “Rat zvijezda” o invaziji Marsovaca na našu planetu 1938. godine Vels je izazvao opštu paniku u Americi, ukazao na moć koju mediji imaju, ali i na mogućnosti medijske manipulacije. Naravno, skrenuo je pažnju i na sebe, a kasnije je zaslužio i filmskim ostvarenjima poput filma “Građanin Kejn” iz 1941. godine koji spada među remek-djela svjetske kinematografije. Film je bio nominovan za Oskara u devet kategorija – dobio je nagradu za scenario, a 1999. godine i proglašen je za najbolji film XX vijeka.
Kao reditelj Orson Vels je potpisao oko 40 filmova, od kojih se u antologijska djela ubrajaju
“Veličanstveni Andersonov”, “Dama iz Šangaja”, tri ekranizacije Šekspirovih dela – “Magbet”, “Otelo” i “Ponoćna zvona”, zatim “Istine i laži” i “Zrno zla”. U mnogima od svojih filmova, ali i u ostvarenjima drugih reditelja Orson Vels je i igrao. Najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu “Treći čovjek”. Preminuo je 1985. godine.
Oskar za životno djelo dobio je 1975. a uz ostale najveće nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima, opravano se i danas smatra jednom od ikona svjetske kinematografije.
U okviru revije “Sjenke zaboravljenih” naredno fimsko ostvarenje koje će biti prikazano 31.maja je “Do poslednjeg daha” Žan-Lik Godara.
Riječ je o dijelu koje je najznačajniji film francuskog „novog talasa”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code