Početna Kultura Najbolji Leskovčani na IV Međunarodnom festivalu horova

Najbolji Leskovčani na IV Međunarodnom festivalu horova

1

Gradski dečiji hor Zvezdice iz Leskovca, koji je nastupao u kategoriji dječijih horova, sa maksimalnih 100 poena dobitnik je priznanja Laureat i novčane nagrade od 500 eura na IV Međunarodnom festivalu horova. Jednoglasnu odluku donio je tročlani žiri u sastavu: Dragana Jovanović – predsjednica, Aleksandra Knežević i Milisav Sukonjica – članovi.

Priznanja i zahvalnice dodijeljeni su sinoć na terasi kompleksa NVO Slovenska alijansa, pored Trga od muzike, gdje je uz muziku uživo priređena prava fešta.

Zlatne, srebrne i bronzane zahvalnice i plakete dodijeljene su i ostalim učesnicima koji su se takmičili u kategoriji dječijih, omladinskih i horova odraslih.

Zlatnu plaketu i 92 boda dobio je Dječiji hor Sozvuchije iz Moskve, srebrnu zahvalnicu i 84 poena Dječiji hor Vesnivka iz Kijeva.

U kategoriji omladinskih horova, zlatnu zahvalnicu i 98 poena dobio je Mešoviti pevački hor Adoramus iz Logateca, Slovenija, zlatnu zahvalnicu dobio je i Mladalački kamerni hor iz Umanja, Ukrajina sa osvojenih 96 poena, a srebrnu zahvalnicu i 81 poen dobio je Ženski hor Lad iz Moskve.

Omladinski hor Oblivion ensemble iz Moskve, osnovan ove godine, dobio je takođe zlatnu zahvalnicu za osvojena 93 poena. Dirigentica hora Daria Gemusova istakla je da im je ovo prvi takmičarski nastup i prva nagrada. Bronzanu zahvalnicu i 76 poena dobio je Vokalni sastav Poljoprivredne škole iz Futoga.

Predsjednica žirija, Dragana Jovanović, istakla je da je festival okupio mnogo fantastičnih i kvalitetnih horskih ansambala, što je jasan pokazatelj da je festival uspio i bio najbolji do sada.

– Jednako su važni  festival i ova žurka, jer je to sve dokaz kako nas je ovaj događaj okupio –  nas iz regiona,  ali i naše goste iz Evrope. Na to bi Herceg Novi posebno trebalo da bude ponosan, jer nije lako dovesti ovoliki broj pjevača i posjetilaca. Ovaj festival nam je dokaz da će on samo rasti i biti bolji, jer je ovogodišnje izdanje pravi push-up u leđa, za naredni jubilarni festival – kazala je Jovanović.

Dirigentica Dečijeg hora Zvezdice, Jelena Cvetković Crvenica zahvalila je žiriju na odluci kao i dirketorici festivala, što je, kako je rekla, uspjela da festival podigne na najviši mogući nivo:

– Imali smo fantastičan prijem u gradu, a festival iz ličnih razloga, pratim od osnivanja. Ove godine učestvovali smo prvi put, došli da vidimo i čujemo kako to sve izgleda i uvjerili se da je riječ o zaista ozbiljnoj manifestaciji. Čestitam i ostalim horovima na učešću i izvedbama u želji da se vidimo i naredne godine – kazala je ona.

Nakon uručenja nagrada, druženje je nastavljeno uz živu muziku za koju su bili zaduženi profesori Muzičke škole Stevan Tomašević (solo pjevanje) i Đuro Poznanović (klavir) kao i Dušan Duje Tadić iz klape Castel Nuovo. Na repertoaru su bile mediteranske i klapske pjesme, kombinovane sa pop rock hitovima ex Yu. Ispostavilo se da je to bila dobitna kombinacija za članove horova, koji su poveli kolo, odnosno „vozić“  Trgom od muzike.

Festival, koji je ove godine okupio 9 horova, završen je jutros revijalnim koncertom. Organizovala ga je NVO Fortuna, u saradnji sa Muzičkom školom i crkvom Sv Jeronima. Festival su pomogli: Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi i brojni sponzori.

1 komentar

  1. Još jedan u nizu vrlo lijepih i uspješno organizovsnih festivala.Hvala za divno muzičko veče .Organizatorima sve čestitke voditeljki koja je profesionalno vodila veče .Muzika na proglašenju pobjednika u duhu našeg grada.Hvala i da sledeći festival bude još uspješniji.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code