Najduži i najluksuzniji jedrenjak na svijetu, u projektnom timu i jedan Novljanin

Najduži i najluksuzniji jedrenjak na svijetu, u projektnom timu i jedan Novljanin

11
Podijeli

Flying Clipper, dug 162 m, sa 5 jarbola i 36 jedara, od kojih jedan visok čak 63 m, najveći je jedrenjak na svijetu. Porinut je tokom vikenda sa škvera Brodosplita u Splitu, gdje je i izrađen.

slobodnadalmacija.hr

To je najluksuzniji jedrenjak, u vlasništvu kompanije Star Clippers iz Monaka i trebalo bi da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda zbog svoje dužine.

Picerija i restoran

No, osim dužine i luksuza, kuriozitet je da je u projektnom timu radio i jedan Novljanin, porijeklom iz Berana, koji je do uvođenja stečaja, bio zaposlen u Jadranskom Brodogradilištu Bijela.

Riječ o projektnom inženjeru i projekt menadžeru, Daliboru Komatini, koji u Splitu boravi već godinu. Za Radio Jadran priča, kako je isposlovao angažman na jednom ovako važnom projektu:

“U Brodogradilištu sam radio nepunih 13 godina, prošavši sve pogone i sektore – od inženjera u pogonu pa do tehnologa i rukovodioca određenih sektora. Nakon uvođenja stečaja u JBB, svi inženjeri su počeli da traže poslove širom svijeta – od Katara, Dubaija i dalje, pa i u susjednoj Hrvatskoj. Tu sam i sam sebi našao angažman, preko prijatelja sa kojim sa ostvario kontakte još u JBB. Tako sam i saznao da se u Splitu radi ovaj jedrenjak”, priča Dalibor Komatina.

On je jedini iz Crne Gore, koji je sa još trojicom saradnika član projektnog tima, koji su angažovani na rješavanju tekućih problema, kako bi se izgradnja jedrenjka završila u ugovorenom roku:

slobodnadalmacija.hr

“Trenutno u Brodosplitu samo sam ja, iako sam nastojao i i dalje pokušavam da proguram neke kooperantske firme i kolege stručnjake iz Novog i Crne Gore, sa kojima sam i radio u JBB, a za koje znam da bi uspjeli da odgovore ovom izazovu. Međutim, “problem” je dobijanje radne i boravišne dozvole, koje nije nimalo lako u zemljama Evropske unije, jer i sam sam čekao nekih 5-6 mjeseci da bi ih dobio”, dodao je on.

Izgradnja jedrenjaka još nije gotova, a do sada je urađeno nekih 65% posla. Preostalo je opremanje, a ugovorna obaveza isporuke broda je do kraja maja sljedeće godine.

Nakon toga, Komatina vjeruje da će ostati u splitskoj luci, kao project menadžer, ili član projektnog tima, budući da Brodosplit očekuje dosta posla za novogradnju sličnih brodova.

 O jedrenjaku Flying Clipper

Flying Clipper je četvrti jedrenjak komapnije Star Clippers iz Monaka. Ovo je najveći jedrenjak na svijetu, takozvani Clipper ili kako se zove “square-rigger”,  brod s četvrtastim jedrima, piše Slobodna Dalmacija.

Na brodu je pet ogromnih jarbola s 36 jedara, a ukupna površina im je 6347 četvornih metara. Važno je napomenuti da je najveći jarbol visok 63 metra”, kazao je nakon porinuća direktor projekta Radovan Načinović.

Ovaj je primjerak izrađen po poručiteljevoj želji kao replika zadnjeg „Clippera” ikad izgrađenog iz 1911. godine.

Biće luksuzno uređen, ali sa stilom i atmosferom koja podsjeća na stare jedrenjake. Na brodu su predviđena tri bazena koji će biti punjeni slatkom i slanom morskom vodom s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. U jednom bazenu će se čak moći roniti, a u najveći će stati 50 kubika vode. Na jedrenjaku se nalazi najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, svaka kabina će imati internet, telefon, televiziju, muziku i ostala sredstva zabave, a cijeli brod će biti pokriven Wi-Fi signalom.

Posebno je što je brod isključivo namijenjen za jedrenje, premda će imati dva potpuno nezavisna motora električne propulzije. Specifično je što će jedrima moći upravljati samo nekoliko članova posade, ali i sami putnici koji to budu željeli – 70% njegove efikasnosti u plovidbi se oslanja na snagu vjetra i na jedra, dok ostalih 30% je naslonjeno na motore.

Za istog poručioca je 2001. godine izgrađen prvi jedrenjak “Royal Clipper”, nekih 30-ak metara kraći od ovog jedrenjaka i on je bio referentni brod prema kojem se radila veća i još ljepša verzija.

Ovaj brod je inače replika broda “France II” koji je izrađen 1911. godine i to je zadnji “Clipper” koji je ikada izrađen. Potonuo je 1922. godine.

Predviđeno je da plovi svim morima svijeta, pa čak i po Arktiku i Antarktiku, ali i po Mediteranu zbog čega je izgrađen u skladu sa zahtjevima za klasu leda. Brzina broda s jedrima biće oko 16 čvorova, a predviđa se da će moći ploviti i do 20 čvorova uz prave vremenske uslove i sposobnost posade. Imaće pet paluba, a moći će da ugosti 450 osoba, od čega će 300 putnika biti smješteno u 150 luksuznih kabina, te u 74 kabine 150 članova posade.

Izgradnja je počela rezanjem čelika u septembru 2015. godine, a isporuka je planirana za prvu polovinu 2018. godine.

11 Komentari

 1. Nije mi jasno ko moze da unlike -uje na ovakav tekst.
  Nije bitno odakle je, strucan je, pametan i usphesan.
  Nije ukrao, nekog zajebao , ucio je Vi jadne napacene duse , sta treba sada da sudimo i kada je nesto dobro i svjetski poznato ?!
  Boze dragi, koliko je zlobe u ljudima, nikada naprijed sa takvim mozgovima i onima koji vrse podjele.
  Moze biti sa Vojnika, Golije ili Bjelasice , NEbitno, uspjeh je bitan zlobnici , uspjeh!

  9
  4
 2. Beranac nego kako cus… Tako je Inzinjeru,jos malo pa idemo da pravimo Luku Berane… 🙂 a neka si vala obijasnio malo ovim mozgovima ovuda… ☺️

  9
  8

Ostavite komentar

*

code