Najmasovniji izlet do sada: Do Žlijeba preko 100 učesnika

Najmasovniji izlet do sada: Do Žlijeba preko 100 učesnika

4
Podijeli

Za protekle tri sezone programa obilaska hercegnovskog zaleđa, selo Žlijebi je više puta bilo odabrana destinacija, a protekla nedjelja, kada se ovdje okupilo više od stotinu učesnika, jasno je pokazala da višegodišnji trud daje dobre rezultate.

Kako navode iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena, posjetioci su pristigli iz Herceg Novog, Dubrovnika, Kotora, Podgorice, uz ruske državljanje, pa čak i one sa Dalekog Istoka.

Picerija i restoran

Ispunili su kameno selo, razgledajući ljepotu njegove tradicionalne gradnje, po čemu su Žlijebi sve više i prepoznati. Pokretač valorizacije kamenog blaga Žlijeba, Nikola Sikimić, ugostio je posjetioce u konobi rekonstruisanoj u starom stilu, uz nezaobilazne lokalne specijalitete, hranu i piće. Pored toga, Sikimić je otvorio i vrata ostalih obnovljenih kuća u okviru svog domaćinstva, pretvorenih u muzejske sobe, ali i aktivne sušare, pečenjare i skladišta, gdje se najbolje mogao ostjetiti duh tradicionalnog načina života našeg zaleđa.

Kako bi priča bila do kraja zaokružena, na lokalnom pentaru je izvedena prezentacija stare tehnike vađenja pločastog kamena, te načina njegovog slaganja kao krovnog pokrivača.

Završni dio programa uključio je posjetu vidikovcu kod crkve Sv. Nikole, neizostavnog mjesta pri obilasku Žlijeba, odakle se pruža nezaboravan, „orlovski“ pogled na ulaz u Boku Kotorsku.

Dolazak i povratak takođe čine važan dio ukupne atraktivnosti Žlijeba. Serpentinsko izvedeni pješački kameni put, koji vijuga strminama Svetonikoljskog grebena, koliko god bio i naporan, toliko je i vrijedan uloženog truda za njegovo savladavanje.

Među posjetiocima bilo je i više turističkih vodiča, koji će viđeno moći i da predstave potencijalnoj klijenteli.

Ovaj događaj, izveden u okviru zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, organizovali su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i konoba Sikimića, Planinarski klub „Subra“, odnosno – Vjekoslav Đerij, koji je sada, kao i u mnoštvu prethodnih prilika, pružao dragocjenu pomoć u obezbjeđivanju učesnika ture i vođenju.

Program „Orjen, planina kraj mora“, se realizuje uz podršku Opštine herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Naredno okupljanje i nova destinacija, selo Ubli, najavljeno je za subotu, 17-og marta.

4 Komentari

    • Subota je odabrana zbog termina takmičenja u planinskom trčanju, planiranog za nedelju. Inače, gotovo svi događaji se realizuju nedeljom, upravo iz razloga (sasvim opravdanog) kojeg ste naveli.

      12

Ostavite komentar

*

code