Najmlađi obilježili Dan planete – plaža u Igalu ponovo čista

Najmlađi obilježili Dan planete – plaža u Igalu ponovo čista

1226
1
Podijeli

Dan planete Zemlje 22. april, obilježen je danas, tradicionalnim čišćenjem dječije plaže i plaže prilagođene za lica sa invaliditetom, ispred prve faze Instituta u Igalu, koje je organizovalo JP za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa brojnim NVO-ima.

akcija ciscenja plaza 200416 1U akciji je učestvovalo oko stotinak mališana osnovnih škola i vrtića iz Herceg Novog, iz Dječijeg doma, kao i mališani iz NVO Zrak Sunca. Osnovci škole Orjenski bataljon, iz područne jedinice Baošići, nijesu mogli da prisustvuju akciji, pa su zato poslali crteže rađene na temu Dana planete.

Picerija i restoran

Djeca su na kupalištu skupljala plastični otpad, otpale grane okolnog drveća i palmi, kao i automobilske gume. Omeli su betonski dio kupališta od lišća, papirnog otpada, i limenki. Od sakupljenog otpada, na kraju radne akcije, napraviće veliku „kantu za smeće“ koja će biti, zapravo saksija za cvijeće.

Institut Simo Milošević je donirao hranu i piće za učesnike akcije kao i vreće za otpad, rukavice, metle i dodatni alat potreban za čišćenje. JPU Naša radost i NVO Organizacija žena Riza, kao i svake godine, donirali su dio hrane, slatkiša i sokova.

akcija ciscenja plaza 200416 ljiljaPredsjednica NVO Zrak sunca, Ljiljana Krstić istakla je da Opština danas, nakon dužeg niza godina, ima razumijevanja za aktivnosti udruženja Zrak Sunca. Naime, ova organizacija je od Opštine Herceg Novi, na korišćenje dobila prostorije u suterenu bivše Novljanke, koje moraju biti adaptirane za korišćenje. Oni kao organizacija nastoje da, bez obzira na neadekvatne uslove, nastave sa svojim isplaniranim aktivnostima, a jedna od njih je i ova današnja:

„Ova akcija je najbolji primjer integracije i socijalizacije djece sa teškoćama u razvoju sa ostalom djecom. Imamo dosta ideja vezanih za promocije takve vrste, za poboljšanje položaja i imidža djece i omladine sa teškoćama u razvoju, ali i lica sa invaliditetom. A briga o njima ne prestaje nikad, dokle god roditelj diše on brine o svom djetetu“ – rekla je Krstićka.

Neki od najmlađih učesnika, Elena Senić i Nikola Dimić, Radiju Jadran kazali su da u ovoj akciji učestvuju treći put, te da su na plaži naišli na dosta otpada:

“Svake godine učestvujemo, bilo je dosta otpada, sve smo sakupili, a odmora nije bilo sve do kraja akcije”, poručili su njih dvoje.

Akciju su pomogli: vrtići JPU Naša radost, osnovne škole iz Herceg Novog, Dječiji dom Mladost iz Bjele, Čistoća DOO, Institut dr Simo Milošević, NVO Riza, JP Morsko dobro i komunalna policija Opštine Herceg Novi.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code