“Najnovskija” od svih predstava, “Modro blago”, još nije igrana u Novom, a...

“Najnovskija” od svih predstava, “Modro blago”, još nije igrana u Novom, a sjutra će na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu

6
Podijeli

Predstava „Modro blago“, za koju je tekst prema motivima istoimenog dječjeg klasika Dušana Kostića, napisao i dramatizovao Stevan Koprivica, a čiju režiju potpisuje Staša Koprivica, biće prikazana sjutra u Kotoru, u okviru Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

“Najnovskiju” od svih novskih predstava, kako za nju kaže Koprivica, publika će moći da vidi u terminu od 21 čas u takmičarskoj selekciji.

Picerija i restoran

– To je predstava sa najvećim brojem Novljana u pozorišnoj produkciji. Produkcija je Gradskog pozorišta iz Podgorice. Po motivima Dušana Kostića ja sam pisao tekst, Staša je režirala, glavne uloge su Dejan Đonović i Goran Slavić, što je baš velika participacija novskih kreativnih snaga – priča Koprivica za Radio Jadran.

Ipak, primjećujemo da najnovskija predstva nikada u Novom nije prikazana. Premijera je bila u novembru prošle godine, a do sada je ocijenjena kao najuspješnija dječija predstava ove pozorišne polusezone. Pri tom i posvećena Herceg Novom, dodaje Koprivica ne baveći se uzrocima zašto “Modro blago” do sada nije vidjela novska publika.

Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović.

U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunnington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.

Uzbudljiva priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka, a radnja se dešava u Herceg Novom. Družina biva ponesena legendom o sakrivenom blagu, negdje na skrovitom mjestu u tom gradu. U isto vrijeme, za vrlo konkretnim blagom, traga i nacistička ekspedicija.

Njihove potrage se ukrštaju i djeca dolaze u egzistencijalnu opasnost, jer postaju svjedoci nečeg opasnog.

Kroz ovaj avanturistički komad akcentovano je niz značenja koja se tiču današnjeg mladog gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u neonacizmu…

Predstava je i svojevrstan poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti.

Nakon prikazivanja na Kotorskom festivalu, predstava će biti odigrana i na tivatskim Purgatorijama. Do sada je samo podgorička publika imala prilike da je vidi, a prikazivanje u okviru 23. HAPS-a bilo je otkazano.

6 Komentari

  1. Mi i oni.A da mi počnemo da radimo dobre predstave ,umjesto Novske predstave.A da mi počnemo da budemo vredni i odlučni i pametni.Čemu mržnje i konflikti i podjele.Pa sve smo to mi nažalost dozvoljavamo da nam se radi isto što su radili mletci austrougari i V.Zavadi pa vladaj.

    1
    1
  2. Vidjeli smo onomad Prsuta i Sekspira to je novsko pozoriste i kultura sram i ponizenje i za one sto su igrali i sto su gledali. Slika kulture i pozorista grada.

    5
    1

Ostavite komentar

*

code