Najtužniji hrišćanski praznik – Veliki petak

Najtužniji hrišćanski praznik – Veliki petak

1067
0
Podijeli

isus hristPravoslavna crkva obilježava Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je na Golgoti razapet na krst i umro Isus Hristos.

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obilježava se vrijeme smrti i skidanja sa krsta tijela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica.

Picerija i restoran

Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vjernici u tišini dolaze na cjelivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

Ovaj dan hrišćanske žalosti je i posljednji i najznačajniji u nedjelji Stradanja za sav hrišćanski svijet, a Njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja koje Pravoslana crkva, po novom kalendaru, ove godine obilježava u nedjelju, 1. maja.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem djelova jevanđelja o događajima u dane Stradanja. Ne zvone zvona, već se bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, kada se i zaustavljaju svi poslovi u kući. Farbaju se jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svjesne žrtve.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code