NAJVEĆI BROJ IZBJEGLIH SA KOSOVA ŽELI DA OSTANE U CRNOJ GORI, ALI...

NAJVEĆI BROJ IZBJEGLIH SA KOSOVA ŽELI DA OSTANE U CRNOJ GORI, ALI U BOLJIM USLOVIMA ZA ŽIVOT

257
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Predstavnici Vlade Kosova susreli su se sa intereno raseljenim licima koja su prije 16 godina izbjegla u Crnu Goru i Herceg-Novi i razgovarali o njihovom dobrovoljnom povratku, imovini na Kosovu i statusu u Crnoj Gori.

Prema podacima Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, u Opštini Herceg-Novi sada živi 153-oje interno raseljenih lica, od toga: 31 Crnogorac, 60 Srba, 1 Albanac, 48 Roma, 5 Mislimana i 8 drugih nacionalnosti. Status stranaca ima 131 interno raseljeno lice.
O njihovom eventualnom povratku na Kosovo predsjednik opštine i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi,Nikola Gojković i Andrija Radman razgovarali su sa predstavnicima u Vladi Kosova – ministrom za zajednice i povratak Daliborom Jevtićem i otpravnikom poslova u Vladi Kosova, Srđanom Sentićem, te sa predstavnicima UNHCR-a Jovicom Žarićem, OSCE-a Svetlanom Laušević i Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, Ivanom Odalović. Sastanku su prisustvovale Branka Mračević iz Kancelarije za međunarodnu saradnju, kao i Lela Dabižinobvić i Ranka Šuberić iz službe za socijalno staranje Opštine Herceg-Novi.
– Krenuli smo u stvaranje novih mehanizama kojima bismo omogućili da se ti ljudi, ukoliko žele, vrate na Kosovo. To je naš cilj, a ako ne žele razmatramo mogućnosti za obezbjeđivanje boljih uslova za njihov život u Crnoj Gori. To su naši prioriteti, jer smo čekali previše, 16 godina je zaista predug period – rekao je ministar u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić.
On je obišao nekoliko kolektivnih centara u Crnoj Gori i kako je kazao,uvjerio se da ljudi žive u katastrofalnim uslovima. Ukoliko ne žele da se vrate na Kosovo, tim ljudima treba da obezbjedimo dostojan krov nad glavom i u tome je neophodna pomoć Opštine Herceg-Novi, istakao je Jevtić.
Predsjednik opštine, Nikola Gojković pozdravio je goste i istakao da je Herceg-Novi u posljednjih 25 godina primio najveći broj izbjeglica u Crnoj Gori.
– U jednom momentu je ovdje bilo raseljenih lica isto koliko i stanovnika. I pored svega toga Herceg-Novi se ponašao kao dobar domaćin i pomagao raseljena lica maksimalno u svim teškim vremenima. Patnja tih ljudi, koji su i sa lijeve i sa desne strane došli u Herceg-Novi, sigurno su sve nas pogađale, saosjećali smo se sa njihovim teškoćma. Opština Herceg-Novi će i ubuduće nastojati da pomogne tim ljudima u okviru svojih mogućnosti, obećao je Gojković.
I predsjednik Skupštine opštine, Andrija Radman je istakao gostoprimstvo i solidarnost Novljana koji su raseljena lica primili kao svoje najbliže.
– Lokalna uprava je na njihove sudbine gledala onako kako bismo gledali na sudbinu svojih građana. Opredjeljene su lokacije za izgradnju stambenih zgrada. Raseljeni su u većini odlučili da postanu naši sugrađani, što smo mi prihvatali. Trenutno imamo 2 lokacije za rješavanje stambenih pitanja raseljenih lica i rado ćemo im pomoći u tome. Postoji i volja i mogućnost da im izađemo u susret, potrebna je koordinacija da se ta pitanja riješe na najbolji način, istakao je Radman.
Minstar u Vladi Kosova, Dalibor Jeftić se zahvalio rukovodstvu opštine na obećanoj pomoći i pozvao predsjendika opštine Herceg-Novi, Nikolu Gojkovića da posjeti Opštinu Štrpce na Kosovu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code