Najzad: Romske porodice sa Šišteta u novim domovina u Drenoviku

Najzad: Romske porodice sa Šišteta u novim domovina u Drenoviku

28
Podijeli

Ključeve 6 montažnih objekata za 7 porodica, odnosno 27 pripadnika romske nacionalne manjine u Drenoviku, iznad Igala, danas su svečano uručili predsjednik Opštine, Stevan Katić i regionalni koordinator HELP-a i šef misije pomoći u Crnoj Gori, Klaus Mock.

Po riječima Ranka Ametovića, jednog od pripadnika romskih porodica koje su dobile krov nad glavom, kuće su kvalitetno urađene i svi u njegovoj familiji su zadovoljni.

Picerija i restoran

– Ima još nekih poslova koje bi trebalo završiti, da Opština podigne još jedan potporni zid iza kućice broj 7, jer ima dosta vlage – kazao je on.

Ranko je glava petočlane porodice, a ima dvoje djece koje školuje. Bavi se sakupljanjem sekundarnih sirovina i na taj način zarađuje za život. Njemu je danas dodjeljena kuća sa dvije sobe, a skromno kaže da je to više nego dovoljno.

Zahvaljujući njemačkom Ministarstvu inostranih poslova, preko Pakta za stabilnost za Jugoistočnu Evropu, odobreno je 176.890 eura za ovaj projekat, a HELP je obezbijedio projektnu dokumentaciju i finansiranje izgradnje kuća.

Opština Herceg Novi je obezbijedila placeve, komunalno opremanje lokacije, priključke za struju i vodu, pristupnu saobraćajnicu, kao i građevinske dozvole za izgradnju i upotrebne dozvole za svih šest objekata, kazao je predsjendik Opštine, Stevan Katić.

– Opredijelili smo dodatna sredstva za drenažu podzemnih voda na placu i nasipanje pristupnog puta. Takođe, zajedno sa HELP-om obezbijedili smo sredstva za izgradnju neophodnih potpornih zidova. Na ovaj način, a u dogovoru sa našim partnerom, od momenta preuzimanja lokalne vlasti učinili smo sve što je neophodno da projekat kvalitetno završimo. Današnji događaj dokaz je da smo u tome i uspjeli –  istakao je on.

Po riječima Moka, kućice su izgrađene u roku, ali odlaganje predaje ključeva uzrokovali su radovi na terenu.

– Davno smo završili kuće, ali teren je zahtijevao više ulaganja i zahvaljujući  odličnoj saradnji sa Opštinom Herceg Novi i predsjedniku Katiću našli smo rješenje i na dobar način završili smo ovaj projekat – kazao je on.

Zamjenik ambasadora Njemačke u Crnoj Gori, Uve Merkoter aludirajući na kašnjenje projekta, citirao je njemačku poslovicu: “Sve što dugo traje, na kraju ima pozitivan ishod”. Projekat je kasnio i zbog priključivanja objekata na elektro i vodovodnu mrežu.

– Za mene kao stranca uvijek je zadovoljstvo kada vidim kako Crna Gora prihvata nacionalne manjine. Mogu samo da zamislim kakav je to izazov za upravu na regionalnom i lokalnom nivou da obezbijede adekvatan smještaj za romske porodice – naveo je Merkoter.

On je pohvalio zalaganje Vlade Crne Gore, kao i lokalne uprave u Herceg Novom za ophođenje prema nacionalnim manjinama, a kao  dobar pimjer toga su novoizgrađeni objekti u Drenoviku.

Ispred Nevladine organizacije “Mladi Romi” , koja je u cijelom projektu posredovala između Opštine Herceg Novi i organizacije HELP, Serđan Baftijari istakao je značaj današnjeg događaja za romske porodice koje su konačno dobile krov nad glavom.

– Mišljenja smo da je dugoročno stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih lica osnovni preduslov za njihovu punu inkluziju u društvo. Ovo je prvi projekat koji je pokrenut za zbrinjavanje domicilne romske zajednice na primorju, u posljednjih 30 godina. Raduje nas činjenica da se ovakva praksa nastavlja i u drugim primorskim opštinama, posebno ako uzmemo u obzir da je, po našim istraživanjima, na primorju 170 romskih porodica koje nisu dugotrajno stambeno zbrinute – istakao je on.

Vrijednost projekta izgradnje kućica za romske porodice sa Šišteta je 240 hiljada eura, od čega je 180.000 finansirala njemačka Vlada, posredstvom organizacije HELP.

 

28 Komentari

 1. To, da se pomaze Romima nije izmislila Vlada. Ona samo to koristi. Svi u Crnoj Gori su ih uvijek pomagali, koliko je meni poznato, a imam dosta godina. Zato, cestitam useljenje, a Vladi hvala sto je pametno utrosila NASE pare.

  7
  1
 2. Kakava tuga, koliko nas gradjane CG nije rijelilo stambeno pitanje, a Romoma i izbjeglicama dadose sve zivo, eto kakvo smo mi drustvo, najbolji status je izbjeglica.

  17
  11
 3. Kupuju glasive sada za izbore. Eto DPS, ovoga puta ste u Novome izgubili glasove Roma, sva je prilika. Nusu ovi opstinari naivni uopste

  19
  4
 4. Imam 32 godine i 2 djece zivim kao podstanarka i samohrana majka,pomoc sam trazila na sve adrese ali su mi rekli ti nisi u dps.i demokrate oni vedre i oblace znaci da umremo ili da se prikljucimo mafiji sta da radimo?

  40
  11
 5. neka je sa srecom… samo, prije nego sto su dobili kucice, trebalo je da ociste ono brdo deponije sto su ostavili za sobom… sigurno nisu zatekli takvu deponiju kad su se “uselili” na sistet…

  56
  3
 6. ROMI SU BILI; ČARLI ČAPLIN, ELVIS PRISLI, JUL BRINER, RITA HEJVORT, PABLO PIKASO,ŠABAN BAJRAMOVIĆ-autor njhove himne ,,ĐELEM ĐELEM itd,itd . OVAJ NAROD ,,SUNCA I NEBA” NIJE BAŠ BEZNAČAJAN KAKO BI NEKI POMISLILI, ZATO, NEK JE SA SREĆOM I ŽIVJELI BRAĆO ROMI !!!!!!!!!!

  63
  9
 7. Nijesam romkinja no srpkinja .rato zivim kao postanar i sama odhranjujem svoje dijete .ČISTA I UREDNA ,KAKO DIJETE TAKO I JA I OVAJ TUĐI STAN ,NIKAD NIODKOG NIJESAM NISTA DOBILA .MOZDA ZATO STO SAM TO STO JESAM .

  45
  30
  • Vazda li gospođo Srpkino glumite ugrozenost. Čuste li nekog drugo to da radi? Ne, čak ni Rome. Nek im je sa srećom i budite i vi zahvalni i dobri pa ce vam se vratiti.

   30
   14
 8. Imam dvoje djece, zivim kao postanar u nikakvim uslovima, pomoc nikad ni od koga ne dobih ! Steta pa nijesam Rom ! Mozda bih neku pomoc imala od opstine !

  57
  14

Ostavite komentar

*

code