NAKNADNA PAMET USKRATILA BENEFITE RADNIKA I POSLODAVACA

NAKNADNA PAMET USKRATILA BENEFITE RADNIKA I POSLODAVACA

155
0
Podijeli

IMG_0113Nakon godinu pregovora i najvećeg mogućeg stepena usaglašenosti Vlade sa svim socijalnim partnerima oko izmjena i dopuna Zakona o radu, on nije prošao skupštinsku proceduru zbog naknadne pameti SDP-a i Unije slobodnih sindikata, ali nastavićemo socijalni dijalog, poručio je iz Herceg-Novog, ministar rada i socijalnog staranja dr. Suad Numanović.

„To što poslanici SDP-a, zajedno sa Unijom slobodnih sindikata nijesu podržali naš modifikovani amandman je na njima da objasne, a prvenstveno onima koje su navodno željeli da zaštite, a to su radnici“ -kazao je ministar Numanović.

Picerija i restoran

On je obrazložio da su zaposleni tako ostali bez mnogih benefita: ograničenja rada na odredjeno na dvije godine, mogućnosti kreditnog zaduženja onih koji imaju ugovore na određeno, a pri proglašenju tehnološkog viška da prvi na spisku budu radnici kojima je radni angažman vremenski određen.

-Izmjenama Zakona o radu su bili uređeni: mobing, porodiljsko osdustvo, minimalna zarada i mnoge druge oblasti koje štite radnike, ali i poslodavce. Omogućio je mnogo bolji poslovni ambijent, fleksibilnije tržište rada, što je intencija i svih zemalja u okruženju i svih evropskih država, a omogućio je poslodavcima fleksibilniji, lakši način otpuštanja radnika“ – nagalasio je dr. Numanović.

On je kazao da je ipak sudbina Zakona jasna i da neće biti prekinut socijalni dijalog. Komentarišući aktuelne i najavljene štrajkove u prosvjeti, pravosuđu, zdravstvu, studentske, on je ponovio da sredstva za povećanje plata nema:

“Ne zato što ne želimo, nego zato što ekonomska moć nije na takvom stepenu da bi moglo da se razmišlja o poevćanju plata. Naša je sva borba da pokušamo da zadržimo postojeći nivo plata i da vodimo dijalog oko eventualne preraspodijele postojećeg novca“- istakao je ministar Numanović.

On je, inače proveo cijeli dan  u Herceg-Novom. Obišao je Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Igalu, Reciklažni centar JP “Čistoća”u Meljinama. Sastao se i sa predsjednikom Dejanom Mandićem i njegovim saradnicima. Opšta je ocjena da je Herceg Novi na dobrom putu da infrastrukturnim projektima otvori put velikim investitorima, a da je najveći problem nedostatak hotela i čekanje „Vektra Boke“ da ispuni obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Ministar Numanović učestvovao je i na javnoj tribini o   evroatlanskim integracijama, zajendo sa savjetnikom predsjednika Vlade za bezbjednost Ivanom Mašulovićem, savjetnikom direktora Uprave policije Seadom Frljukčićem, rukovodiocen područne jedinice Uprave policije Herceg Novi Goranom Banićevićem i predsjednikom Podružnice penzionera unutrašnjih poslova Ivanom Mandićem.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code