NAKON 2 »POSNA« MJESECA U BRODOGRADILIŠTU 8 BRODOVA

NAKON 2 »POSNA« MJESECA U BRODOGRADILIŠTU 8 BRODOVA

171
0
Podijeli

Petar_zvicerU Jadranskom brodogradilištu Bijela ugovoren je posao do 10. novembra i na dokovima je 8 brodova. To je solidno uposlenje ako se zna da protekla dva mjeseca brodograditelji nijesu ispunili plan, a kriza na svjetskom tržištu brodoremonta ne jenjava.

U oktobru će brodograditelji ispuniti plan proizvodnje  od  1.418.000 eura. Protekla 2 mjeseca u tome nijesu uspijeli, iako je u prvom polugođu on bio i prebačen. Na dokovima  je u punom zamahu posao na brodovima italijanskih kompanija: »Bogazzi«, «Italika«, «Sabrina«, «Red star Simon trade«, zatim iz Estonije, Kipra, Engleske, a još je tu i amrečka naftna platforma. Izvršni direktor Petar Zvicer kaže za Radio Jadran da su to sve ne preveliki, ali, s obzirom na krizu, solidni remonti:

Picerija i restoran

»To je srednje uposlenje za nas, za skoro sve struke. Odžavamo ritam preuzetih obaveza i poštujemo rokove, tako da u odnosu na svjestku krizu, ne možemo da kažemo da je loše«

Ova isključivo izvozno orjentisana kompanija uspjeva da opsatne na međunarodnom tržištu, iako u svijetu kriza kao da tek počinje, a ne prolazi. Ovdje su svjedoci koliko su se posljednjih nekoliko mjeseci pogoršali uslovi poslovanja i ugovaranja remonta brodova.

»Danas je i svaki remont od 10.000 eura orgoman, a nekada smo računali da je dobar samo onaj preko 100.000 eura. Pokušavamo da isfinansiramo ugovoreni posao i da ispoštujemo rokove, da obezbiejdimo ljude, materijal, energiju, kako bismo nastavili sa redovnim zaradama za naše radnike i kooperante« – ističe Zvicer.

I banke kratkoročnim kreditima pomažu Brodogradilištu da ispoštuje ugovore o remontu. Prošla su vremena predviđanja uposelenja na nekoliko mjeseci, tako da su i u Bijeloj oprezni sa najavama za dolazak brodova do kraja godine. Danas se, kažu, ugovora posao  samo 5 do 7 dana unaprijed, a pitanje je i koliko je to sigurno, dok brod ne bude u doku.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code