NAKON 9 GODINA ČEKANJA, NOVA GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA STANOVE NOVSKIH PROSVJETARA

NAKON 9 GODINA ČEKANJA, NOVA GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA STANOVE NOVSKIH PROSVJETARA

175
0
Podijeli

Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju Herceg Novog 2. aprila izdao je građevinsku dozvolu Stambenoj zadruzi radnika prosvjete Crne Gore “SOLIDARNO”.

Ovo je za Radio Jadran potvrdio Milan Pušica, član Upravnog Odbora stambene zadruge „Solidarno”, rekavši da je to svakako dobra vijest, ali je prerano za radovanje. Poučen višegodišnjim lošim iskustvima, dok ne prođe rok žalbe podstanari iz novskih škola takvom rješenju još se ne mogu radovati. I pored toga čeka ih „more posla” – ističe Pušica.
Pokušaj da se prosvjetarima u Novom obezbijedi sopstveni krov nad glavom traje od 2005. godine kada je hercegnovska opština opredijelila parcelu za zgradu. Mada i od ranije, od 2002. godine kada je ova zadruga forimrana, pojašnjava Pušica.
Riječ je o 36 stanova, od kojih će samo 32 pripasti radnicima u prosvjeti, a 4 su predviđena za katastar. Pušica kaže da tri puta više kolega čeka stambeno rješenje.
U drugim gradovima Crne Gore sve je išlo lakše. Na sjeveru države je zadruga Solidarno uglavnom završila sa ovim projektima, a na primorju, u Tivtu, privodi se kraju zgrada sa 20 stanova za prosvjetare. U Budvi i Kotoru taj proces je u toku, “ali izgleda da Herceg Novi, plaća cijenu atraktivnosti same lokacije”, primjećuje Pušica.
Zemljište se nalazi na Savini i nekoliko puta je pripremano za početak gradnje. Zato Pušica i ovog puta ima zadršku oko početka radova. Finansije, kako kaže, nijesu bile problem, jer je oko toga sve jasno definisano.
– SZ „Solidarno” u izgradnji stambenih objekata učestvuje obezbjeđujući 60% sredstava, kroz izdvajanja Vlade, Ministarstva prosvjete i učešće samih zadrugara, dok je ostatak sredstava obezbijeđen preko kreditnih linija kod poslovnih banaka u Crnoj Gori, kao i ličnim učešćem zadrugara – korisnika stanova. Obimna dokumentacija i administrativne poteškoće kočile su izgradnju stanova u Novom, čiji će kvadrat koštati od 650 do 700 eura.
Podsjećamo da je sedam puta opština Herceg Novi od 2005. godine tražila da se promijeni idejno rješenje projekta, pa je Stambena zadruga solidarno tek 2011. godine, prvi put dobila građevinsku dozvolu.
Međutim, nezadovoljne komšije, takvim rješenjem pokrenuli su postupak kod Upravnog suda da se ona poništi. Upravni postupak je zaista poništio tu građevinsku dozvolu u oktobru 2012. godine i sve je opet došlo na početak.
Upravni sud je u martu 2013. godine odlučio da je Ministarstvo održivog razvoja bilo u pravu kada je delegiralo taj predmet Opštini Herceg Novi čiji nadležni organ treba da izda građevinsku dozvolu za izgradnju ovog stambenog objekta.
Posljednji susuret svih zaintersovanih strana bio je u maju prošle godine, kada je dogovoreno da se izda potrebna dokumentacija.
Na sajtu opštine Herceg Novi objavljeno je takođe da je građevinska dozvola izdata 2. aprila 2014. godine, na Kat. parc. broj 2465/9 i 2465/12 K.O. Topla. Zgrada će imati suteren, prizemlje i dva sprata.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code