Naplata boravišne takse opet u agencijama

Naplata boravišne takse opet u agencijama

4070
13
Podijeli

press nvo turisticko udruzenje 250416Grad pod Orjenom dobio je još jednu nevladinu organizaciju, NVO Hercegnovsko turističko udruženje, čiji su osnivači turističke i rent a kar agencije, kao izdavaoci privatnog smještaja. Kako je kazao njen predsjednik, Ilija Sladović, očekuju da im se pridruže hotelijeri, ugostitelji i turistički vodiči.

– Izmjene Zakona o strancima, koje od marta ove godine omogućavaju i turističkim agencijama prijavu gostiju, treba da unesu više reda u ovoj oblasti, s obzirom na to što smo lani gubili svi dok se nije uspostavio sistem naplate boravišne takse u info punktovima Turističke organizacije – kazao je Sladović.

Picerija i restoran

On je sa predsjednikom Upravnog odbora Hercegnovskog turističkog udruženja, Rankom Šabanovićem, najavio pilot projekat kojim učestvuju na opštinskom konkursu za finansiranje NVO. Biće angažovani i plaćeni učenici Srednje škole, koji će na potezu od Debelog brijega do Kamanera, na 6 punktova, dijeliti flajere i mape o smještajnim kapacitetima Herceg Novog, odnosno mjestima gdje turisti mogu da se prijave, nađu odmorište i uplate boravišnu taksu. Time se sprječava i rad dilera.

Ovo strukovno udruženje imaće koordinisani nastup na tržištu, uz unapređenje sopstvenog poslovanja, daće doprinos utvrđivanju razvojne politike turističke privrede grada i države, učestvovaće u izradi nacrta propisa iz oblasti ugostiteljstva i turizma, u obuci kadrova i suzbijanju nelojalne konkurencije i sive ekonomije na tržištu Herceg Novog, saopšteno je na press-u.

Iz Hercegnovskog turističkog udruženja su pozvali TO Herceg Novi na saradnju oko organizacije prijave boravka. Očekuju odgovore i pozitivan impuls predsjednice Opštine, Nataše Aćimović, Odjeljenja granične policije, kao i Komunalne policije.

Ranko Šabanović je podsjetio da je upravo zahvaljujući njihovoj inicijativi Parlament usvojio amandmane na Zakon o strancima, koji su stupili na snagu 16. marta ove godine.

– Najvažnije izmjene su u članu 92. Davalac smještaja podnosi prijavu boravka na zakonom propisanom obrascu, a može i elektronskim putem. Takođe tu je član 94 u kome je ranije pisalo da davalac smještaja mora da dostavlja prijave elektronskim putem, a sada to ne mora, nego je ova oblast regulisana članom 92. I što je najvažnije izmjenama u članu 95, prijavljivanje boravka može da se obavlja preko turističkih agencija ili Turističke organizacije – objasnio je Šabanović.

Zato iz novoosnovanog Udruženja predlažu Turističkoj organizaciji da agencije rade prijavu boravka na mjestima gdje su smještene i gdje su to do prošle godine radile decenijama, a da lokalna TO pokrije samo lokacije, za koje agencije nisu zaiteresovane. Vjeruju da će u tom slučaju biti smanjene nepotrebne gužve, kao i da neće predstavljati konkurenciju Turostičkoj organizaciji, jer su i njeni članovi. Obavljaće posao u interesu grada, turista, ali i naplaćivati proviziju za svoje usluge.

– Turističke agencije spremne su da registrovanim davaocima smještaja pruže svaku vrstu usluga, od elektronskog prijavljivanja gostiju prema policiji, ali i prema lokalnoj upravi prihoda, kao i za svaku vrstu pomoći oko registracije kapaciteta, pribavljanja svih neophodnih zakonom propisanih knjiga, obrazaca, pečata, cjenovnika i sl. kao i u izradi svih periodičnih izvještaja – kazao je Šabanović.

13 Komentari

 1. 50 godina se odvija prijavljivanje gostiju,a od prosle godine neznaveni i totalno nestrucni za ovu oblast izmisljaju toplu vodu,od koje se opekosmo.Zar je HN spao na ovakve turisticke strucnjake?
  0  0
 2. Ma ko su ovi na slici sto pricaju o turizmu i oni da donose zakone profesor i elekticar.Sta je sa nama koji smo cijeli zivot u izdavanjima soba …sta je sa nama koji sve ispostujemo ,pa tako i aparat od 150 eura …ma tko ce e ukinuti dilere…starosjedioci smo cijeli zivot izdajemo ,i nana upada policija i hoce da naplati 5000 eura zbog elektronske naplate….sram da vas bude svih…idite samo diCavtata pa vidite kako profesipnalci rade…Gosp.Sladovicu upada li kod vas inspektor za strance sa pratnjom kada vam je u dvoristu dvadesetak gosti.???Je li to turizam????
  0  0
 3. U info punktovima se ne placa karton, a kod ove gospode u agencijama je on 2e.Zasto bi neko to placao ako ne mora? I ne znam sta je tu bravo i konacno, samo nam je skuplje. Punktovi su odlicno organizovani i ima ih dovoljno!
  0  0
 4. Kao prvo na granicnim prelazima nema nikav informcioni
  punkt .Zasto tu turisti ne bi mogli dobiti sve informacije i mogucnost placanja boravise taxe. Ali ne cudi me to jer Novi je sve i svasta ali na zalost samo nije turisticki grad. Da ste prosle godine sproveli jednu anketu recimo na Debelom Brijegu medju turistima koliko njih ce boraviti u Novom sve bi vam bilo jasno.ne treba da se lazemo pokazatelj je kako su prosli privatnici koji se bave turizmom i koliko navodno traje ta turisticka sezona
  0  0
 5. Prosle godine policajci su dolazili do vlasnika apartmana i pod prijetnju kaznom od 5000 eur,primorali ljude da kupe elektronsko projavljivanje gostiju od 150 eur,za jednu godinu. Sada ne razumijem sta se desava,ima li ko da objasni da li je ovo zakonski ili ne?
  0  0
 6. Uz dužno poštovanje gospodi sa slike, ja sam 30 godina u turizmu i ugostiteljstvu kao preduzetnik. Koliko mi je poznato ovaj jedan gospodin je bio vrlo uspješan profesor matematike u školskom centru , predavao je i meni dok je drugi gospodin imao svoju registrovanu firmu za elektro instalaterske radove. O čemu se u ovom tekstu radi o koga oni pozivaju od ugostitelja da im se pridruži i zašto.
  0  0

Ostavite komentar

*

code