NAPREDAK U PREGOVORIMA BIJELSKIH STEČAJACA SA VLADOM – MIMOILAŽENJE SAMO OKO NAČINA...

NAPREDAK U PREGOVORIMA BIJELSKIH STEČAJACA SA VLADOM – MIMOILAŽENJE SAMO OKO NAČINA ISPLATE OTPREMNINA

67
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Ukoliko bivši radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela prihvate ponudu Vlade da im se naredne sedmice uplati jedna plata, te isplatu otpremnina po socijalnom, a ne kolektivnom ugovoru, od ponedjeljka bi mogao početi remont dva italijanska broda, ali i preostalih tri koje je zatekao stečaj u Brodogradilištu.

Ovo predstavlja značajan napredak u pregovorima nakon današnjeg sastanka u Podgorici, kazali su Radiju Jadran predstavnici radnika. Oni su razgovarali sa ministrom saobraćaja i pomorstva Ivanom Brajovićem, ministarkom rada i socijalnog staranja, Zoricom Kovačević, predsjednikom Privrednog suda, Blažom Jovanićem, stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem, predsjednikom Tenderske komisije, Brankom Vujovićem. U pregovaračkom timu bivših radnika Brodogradilišta bili su Vuko Rmandić, Zoran Poznanović, Miljan Žarković i Mladen Krivokapić, uz prisusutvo njihovog pravnog zastupnika, Aleksandra Kovačevića.
– Pregovori su bili pozitivni, a koji će biti naš zvaničan stav mogu da kažem tek sjutra kada pred radnike iznesem ponudu koju smo danas dobili na sastanku koji je i sa jedne i druge strane shvaćen veoma ozbiljno – kazao je Mladen Krivokapić za Radio Jadran.
On je istakao da su svi njihovi zahtjevi prihvaćeni onako kako su i podnijeti, osim načina isplate otpremnina.
– Isplata otpremnina po socijalnom programu podrazumijeva davanja u iznosu od 3.000 eura do 18 ipo hiljada eura, dok po kolektivnom ugovoru to iznosi od 12.000 do 35.000 eura. To jeste velika razlika, ali moram reći da je ponuda korektna i po njihovim najavama mogla bi biti regulisana do Nove godine – pojasnio je Krivokapić.
Ovo bi važilo za one radnike koji ne bi bili uposleni nakon privatizacije Brodogradilišta, dok bi ostali bili na probnom radu 3 mjeseca, nakon čega bi odlučili da li će nastaviti da rade ili će i oni uzeti otpremnine po socijalnom programu.
Krivokapić ističe da predstavnici Vlade nisu imali nikakve zahtjeve prema radnicima, osim što su još jednom iskazali značaj završetka remonta brodova, što mora biti urađeno što hitnije.
Tako bi, nakon 18 dana protesta i neizvjesnosti, status radnika i stanje u Brodgradilištu, gdje treba okončati remont na plovilima i spriječiti ogromnu štetu zbog penala, mogli da se poboljšaju.
Podsjećamo da je radnicima 1. jula saopšteno da je JBB u stečaju odlukom Privrednog suda, zbog ogromnog duga za poreze i doprinose, te da nemaju više nikakve obaveze prema ovoj kompaniji, ali su radnici svih proteklih dana obezbjeđivali i održavali dokove.
Oni su 3.juna u akvatoriju Brodogradilišta spriječili da ne dođe do incidenta, kada je plutajući objekat počeo da tone. Radnci su spriječili ne samo da plovilo potone, nego i ekološki incident velikih razmjera, jer se u plovnom objektu nalazila velika količina ulja.
Posvećenost, ali i odlučnost da dobiju ono što im pripada daje rezulatate. Iako su odbornici na vanrednom zasjedanju Skupštine već podržali radnike i njihove zahtjeve prema Vladi, u ponedjeljak je opet na predlog opozicije zakazana vanredna lokalna Skupština oko realizacije tih zaključaka.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code