Napredak u ribarstvu, ali potrebni Nacionalno udruženje ribara, luke prvog iskrcaja, projekti...

Napredak u ribarstvu, ali potrebni Nacionalno udruženje ribara, luke prvog iskrcaja, projekti akvakulture

498
0
Podijeli

images_slike_ilustracija_ribari_more_kocaEvropski zvaničnici tokom razgovora sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petrom Ivanovićem ponovili su u Briselu pozitivne ocjene o vidljivom napretku koji je Crna Gora ostvarila u protekloj godini u usvajanju evropskih standarda u oblasti
poljoprivrede, ribarstva i bezbjednosti hrane.
Komesar za ribarstvo Karmenu Vela čestitao je Crnoj Gori ispunjenje mjerila u pregovaračkom poglavlju 13 i ministru Ivanoviću na njegovoj aktivnoj ulozi i uspjehu koji je postignut u oblasti ribarstva. On je ocijenio da postignuta dinamika reformi predstavlja podsticaj Evropskoj komisiji i Savjetu EU da u što kraćem roku obezbijede proceduralne pretpostavke za otvaranje ovog pregovaračkog poglavlja.
– Važno je da u kontinuitetu idete naprijed i ostvarujete postepeni progres. Treba razmišljati o projektima u oblasti akvakulture, ali i pažljivom planiranju infrastrukture koja će biti potrebna Crnoj Gori za dalji razvoj ribarstva, kao što su luke prvog iskrcaja i mjesta prve prodaje ribe – napomenuo je komesar Vela.
On je pozdravio inicijativu Ministarstva poljoprivrede usmjerenu na formiranje Nacionalnog udruženja ribara kako bi što veći broj zainteresovanih strana bio uključen u proces razvoja ovog sektora do sticanja punopravnog članstva Crne Gore u EU.
Direktorka za Zapadni Balkan Ketrin Vent, ohrabrila je crnogorske institucije da nastave sa dinamičnim reformama u sektorima poljoprivrede, ribarstva i bezbjednosti hrane, izražavajući spremnost Evropske komisije da ažurno radi na stvaranju uslova za skoro otvaranje sva tri pregovaračka poglavlja.
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović predočio je očekivanja poljoprivrednika za što skorije otvaranje pregovora u oblasti poljoprivrede kako bi se što prije upoznali sa mjerilima za zatvaranje poglavlja, te ciljevima i rezultatima koje je neophodno ostvariti kako bi se Crna Gora približila standardima EU.
– Između Evropske komisije I Crne Gore u oblasti poljoprivrede nema otvorenih pitanja. Raduje me činjenica da smo naš dio posla završili na vrijeme i kvalitetno, i da je to pozitivno ocijenjeno od strane naših evropskih partnera. Naravno, sve što smo danas čuli predstavlja obavezu da i u narednom periodu nastavimo istim tempom, jer usvojeni akcioni planovi predstavljaju jednu vrstu ugovora sa Evropskom komisijom – istakao je Ivanović.
On je sasagovornicima razgovorao i o aktivnostima u naredne tri godine kako bi se obezbijedio kontinuitet u sprovođenju dogovorenih aktivnosti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code