“Naš krš” : Prolazak kroz surove pejzaže orjenskog krša i gradnja suvomeđe

“Naš krš” : Prolazak kroz surove pejzaže orjenskog krša i gradnja suvomeđe

0
Podijeli

Manifetsacija pod nazivom “Naš krš”, u organizaciji PK Subra i Agencije za zaštitu i razvoj Orjena, a pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi, lokalne Tursitičke organizacije i Planinarskog saveza Crne Gore, biće održana 7. i 8. jula na Orjenu. Prijave za izazovnu i zahtjevnu dvodnevnu turu moguće su do četvrtka, 5.jula.

Organizatori pozivaju poštovaoce dinarskog krša, planinare, ekologe, kulturne poslenike, da kroz feštu „Naš krš“ zajednički ukažu na značaj i vrijednost krša kao prirodne pojave i kulturnog dobra, proisteklog njegovom višemilenijumskom ljudskom upotrebom.

Picerija i restoran

– Stijena nije samo stijena, to je tlo na kojem živimo, a suvomeđa nije samo gomila sivog raspucalog kamena, to je dio jedinstvenog kulturnog pejzaža dijela svijeta kojeg nazivamo našim domom. Ovo nije poziv komformistima. Orjensko sedlo i okolni visovi nisu lako pristupačna mjesta, ali ovaj događaj i nije laka zabava – poručuju oni.

Manifestacija je izazov, kako za organizatore, tako i za same učesnike.

– Ako ste spremni na prolazak kroz surove pejzaže orjenskog krša i oštri miris stučenog kamena pri gradnji suvomeđe, dođite da guštamo i stvaramo zajedno! – pozivaju planinari.

Dvodnevni program počeće 7. jula, od 8 časova, planinarskom edukativnom turom „Staze orjenskog krša”. Tura obuhvata Orjensko sedlo (1600 m) – Vučji zub (1802 m) – V. kabao (1894 m) – Orjensko sedlo. Traje oko 6 sati, a nakon obilaska planirano je druženje u planinarskom domu “Orjen sedlo”.

U večernjem terminu biće upriličen okrugli sto na temu „Krš i održivi razvoj destinacije”

Drugog dana manifestacije, 8. jula, od 10 do 16 h, na Orjenskom sedlu na programu je III Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe.

Zadatak takmičenja predstavlja očuvanje tradicije i umijeća gradnje u drevnoj mediteransko-montanoj tehnici “na suvo”. Događaj obuhvata ekipno takmičenje, proglašenje najboljih, obilazak zanimljivosti i zajednički ručak.

Dolazak i učešće na manifestaciji „Naš Krš“jr na sopstvenu odgovornost i u sopstvenoj organizaciji, a obezbijeđen je nedjeljni ručak u planinskom domu.

Ostale cijene su simbolične: noćenje u domu sa kotizacijom iznosi 5 eura, a noćenje u šatoru sa kotizacijom 4 eura. Subotnja kotizacija (bez smještaja) iznosi 3 eura, dok je nedjeljni program u potpunosti besplatan.

Prijave se obavljaju do četvrtka, petog jula, na e-mail: subra@t-com.me.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code