Nastavak gradnje hotela Žager u Bijeloj

Nastavak gradnje hotela Žager u Bijeloj

5986
9
Podijeli

Tivatska kompanija Politropus Alternative d.o.o. izvodi grube građevinske radove za budući hotelski kompleks na lokalitetu Žager u Bijeloj. Trenutno se rade ukopane etaže jedne od četiri lamele.

Pripremni radovi su okončani, ali s obzirom na probleme sa geologijom i podzemnim vodama moguće je da će biti potrebni dodatni zahvati za još jednu lamelu čija izgradnja tek počinje.

Picerija i restoran

zager-radovi-sep-2016-1– Dinamika  izvođenja radova je usporena, zbog nepovoljnih uslova gelogije i hidrogeologije, ali i zbog ljetnje sezone. Međutim, radimo na što kvalitetnijom izgradnji hotela. Planiramo da od 15.septembra radimo u punom kapacitetu i da, koliko je to moguće, nadoknadimo izgubljeno – priča za Radio Jadran, vodeći nadzorni inženjer, dipl. ing. građ. Slaviša Ćorić.

Investitor  ne može sa stoprocentnom sigurnošću da tvrdi kada bi mogao kompletan hotelski kompleks biti u funkiciji, jer, kako kaže Ćorić, imaju tehničkih i administrativnih problema. Jedan od njih je i odnos sa JP Morsko dobro.

images_slike_dogadjaji_2015_radovi_oktobar_zager_bijela_projekat_2

Radove izvodi podgorička firma IGP Fidia d.o.o, sa kojom je Politropus Alternative d.o.o. u januaru potpisao ugovor vrijedan 3 miliona eura. Ćorić ističe da će do sljedećeg ljeta biti operativna plaža u okviru hotelskog kompleksa, dok za ostalo, u ovom trenutku ne mogu precizirati:

–  Plaža je dijelom nasuta, mula su sanirana i proširena, koliko je to građevinska dozvola definisala. Nastavak radova se očekuje od 15.septembra kad završi zabrana radova zbog turističke sezone. Kada je riječ o pristaništu koje je predviđeno urbanističkim projektom  “Žager – hotelski kompleks”, kao i građevinskoj dozvoli koju je izdao nadležni Sekretarijat Opštine Herceg Novi, njegova izgradnja je dovedena u pitanje zbog nerazumljivog ponašanja JP Morsko dobro  prema ovoj investiciji. Iz JP Morsko dobro, ne dobijamo odgovore na neke  zvanične dopise upućene prije više od pola godine, kaže Ćorić.

zager-radovi-sep-2016-2Vrijednost investicije je 10 miliona eura, a kompleks obuhvata 11 hiljada kvadrata. Novi hotelski kompleks, sa 5 zvjezdica, imaće 77 smještajnih jedinica, od toga 7 apartmana, a uz to, imaće i adekvatnu propratnu ponudu baziranu na zdravstvenom turizmu, sa ozbiljnim program spa i wellness centra, konferencijske sale, restorane, bazene, butike, prodavnice. Pored toga, u ponudi će biti i novo, uređeno kupalište od 200 m.

– Do sada je uloženo preko 3 miliona eura, odstupanja od finansijskog plana već ima zbog nepredviđenih troškova vezanih za geološke uslove, tako da sada već sa sigurnošću možemo reći da će ulaganje prevazići planiranu sumu od 10 miliona, navodi naš sagovornik.

U toku je postupak za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju saobraćajnice uz hotel, koja će povezati magistralu i šetalište.

images_slike_dogadjaji_2015_radovi_oktobar_zager_bijela_projekat_3–  Takođe, u postupku je i proces izmjene UT uslova, kao prvog dokumenta u postupku izgradnje objekta trafostanice predviđene na ovoj lokaciji, da bi se, pored hotela, mogli obezbjediti prošireni kapaciteti energetske infrastrukture za cijelo naselje. Uz to, moram pomenuti da imamo izuzetno korektnu saradnju sa predstavnicima Opštine Herceg Novi, koji čine izuzetno velike napore da pomognu realizaciju investicije, zaključio je Ćorić.

Građevinsku dozvolu za izgradnju objekta resorno Ministarstvo je izdalo ovom investitoru prije 2 godine, a izgradnja je počela u oktobru prošle godine. Krajnji rok za završetak hotela ranije je bio planiran za sezonu 2017. Ali je sada sasvim izvjesno da će taj rok biti probijen.

9 Komentari

 1. Ivanne pa sam kazes 200m plaze puta 3 metra duzine je 600 kvadratnih metara u more,malo li je i koji je to strucnjak odobrio!? Zna se da se dozvole za izgradnju na obali ne mogu tako lako dobit zbog zastite obale prirode itd itd.Ima tu raznih faktora ali ocigledno ti faktori nisu isti za sve.Neko moze neko ne a na sve to dodaj i moj predhodni komentar pa razmisli.Ne kazem da ne treba da se gradi ali treba radit kako se vazda odje radilo i cuvat ovo sto imamo za nasa pokoljenja.Ali dok Morsko dobro(ZLO) i slicne firme koje nemaju pojma sto je more i kako s njim krojile kapu bice nam ovako.I nije samo ova plaza i ta koju pominjes nego ih ima jos koliko oces,a zato niko ni prstom da makne a najmanje firma koja se bavi zastitom mora i obale(Firma za uzimanje para) i koja je prva trebala da ne dozvoli to!
  0  0
 2. Ne znam kako tako pricate kada nemate pojma o čemu se radi. Zakupili su 200m plaze i dobili dozvolu da naprave mulo 3m duzine, na zahtjev da se mula produze makar jos 5 m da se ne bi plaza ispirala od talasa preko zime odbijeni su.. Ni to nije problem da u istoj bijeloj nije izrađena plaža đe se ušlo u more 40 metara bez građevinske dozvole i saglasnosti MD..
  0  0
 3. Kad sam vidio fotografiju, ja mislio da je neki hipermarket. Baš je prelijep projekat, još jedan savršeno uklopljen u primorski ambijent.
  1  0
 4. Problem imaju zbog megalomanije. Malo im je preko 200 m plaze koje gradi/investira Morsko dobro za potrebe privatnog investitora kojemu je i to malo, pa hoce i marinu da mu naprave. Takodje, mala im je dozvoljena spratnost, pa bi jos tri etaze da “proguraju”. Prica o pocinjanju radova 15 septembra ne pije vodu, jer im je Opstina izdala odobrenje da izvode radove i u toku sezone. Pohvalno je sto investiraju i grade. Samo naprijed. Medjutim, nemojte “na fore” pokusavati da prigrabite vise nego sto vam pripada i vise nego sto bi vam bilo ko na svijetu dozvolio i dao.
  0  0
 5. ma kakvo morsko dobro to je firma koja samo zna uzet pare! Dje su cijelu godinu da vide koliko je more glibavo od izgradnje i rekonstrukcija postojecih i ne postojecih plaza i objekata.Eto brodogradiliste ne radi od prosle godine ne moze se rec da je zbog brodogradilista more sporko.Ali zato samo u nasoj opstini ima betoniranja na Verige pa je bilo ispod Parka pa ispod Delfina,pa na Zager pa u Meljine a Kumbor da ne pominjem itd!Dje je tu Morsko dobro da kaze stanite ljudi unistavate more i sve sto mu pripada.Ne kazem treba da se gradi da se turisticka ponuda popravi ali ne mora pod svaku cijenu i na opstu stetu stanovnistva i gostiju.Znaju odma doc kad neko nabije 2-3 cijevi u more i stavi dvije daske na njih kako bi preso do barke i onda te ojade kaznama a ovima sto kubike surgavaju u more nista.Toliko od moskom dobru(morskom zlu)
  0  0
 6. Pa ima problem i Morsko dobro snjima. Jer su gospoda dobila ugovor sa Morskim dobrom za jedno što košta mnogo manje nego što bi oni da grade. E sad bi pod tim ugovorom da podvuku nešto mnogo veće, a to niko u Morskom dobru neće da im potpiše. Preciznije dobili su ugovor za izgradnju plaže a oni bi da izgrade marinu…eto to je problem.
  0  0

Ostavite komentar

*

code