NASTAVAK GRADNJE KOLEKTORA U HERCEG NOVOM 15. SEPTEMBRA?

NASTAVAK GRADNJE KOLEKTORA U HERCEG NOVOM 15. SEPTEMBRA?

116
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Nastavak radova na kolektorskoj i vodovodnoj mreži u Herceg Novom, vrijednoj 18,5 miliona eura, trebalo bi da budu nastavljeni 15. septembra, a gradilišta opet otvorena.

Sporazum sa turskom kompanijom Ćeltikćoglu o saniranju i konzerviranju obale do 25. juna je ispoštovan, a za njega su garantovali podizvođači – Millenium, Albstar i CMC iz Herceg-Novog. Taj posao je finansirala Opština Herceg Novi sa 350.000 eura iz sopstvenog djela učešća od 2,5 miliona eura u projektu.
Međutim, na jučerašnjem press-u sekretar za prostorno planiranje, Mladen Kadić ispoljio je sumnje u nastavak radova, kao i njihov kvalitet. Zbog kašnjenja izgardnje kolektora od skoro godinu i po već je bilo i previše problema i glavobolje, pa je Opština čak htjela da raskine ugovor sa turskim izvođačem. Ipak, s obzirom da je sporazum o konzervaciji gradilišta realizovan po dogovoru trebalo bi očekivati nastavak ugovora sa istim izvođačima, sa garancijama da će kompletan projekat završiti kvalitetno i brzo, odnosno do aprila iduće godine, bez novih produženja i aneksa ugovora, po preciznom dinamičkom planu. Odstupanje od tog plana u bilo kom momentu značilo bi automatski raskid ugovora, saopšteno je ranije iz lokalne uprave u Herceg Novom, gdje i dalje smatraju da je procedura oko završetka kolektora i dalje komplikovana.
Tražeći odgovor na pitanje koliko je izvjestan nastavak projekta sa Ćeltikćogluom u Novom, izvršni direktor „Vodacoma”, Boris Vuković, kazao je za Rdaio Jadran, da on jeste i želi da bude optimista:
– Izvođač je postavio dinamički plan koji još nije usaglašen sa podizvođačima. Očekujem da nastave radove 15. septembra i da više ne pričamo o problemima od iduće sezone. Ostao je jednostavniji dio posla, mada i manji dio trase koji je najteži. Svi moraju uložiti energiju da se završi projekat, a posebno izvođač. Za kvalitet radova nadzor Dahlem daje garancije. Mora se uključiti i država koja za kolektor i postrojenje za preradu otpadnih voda u Nemlioj daje preko polovinu bespovratnih sredstava – kazao je Vuković.
Do sada je završeno 68 odsto posla na kolektoru, što znači da su na tim dionicama izvršena i testiranja. Dio postavljenih cijevi (oko 15 odsto) nije testiran tako da se to ne može smatrati završenim poslom. Izvođaču je preostalo da uradi još 17 odsto radova na težim dionicama. Realno Projekat izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže trebalo bi da bude završedn do 17. februara 2016. godine, odnosno dvije godine kasnije od prvobitno ugovorenog roka.
Za sada je turski izvođač pošteđen plaćanja penala i raskida ugovora, ali bi zato mnogo odgovornije trebalo da krene u nastavak priče. Doduše i opštinu bi raskid ugovora kao varijanta donio za 20 odsto uvećane troškove.
Činjenica je da je poljuljano međusobno povjerenje, ali i da su podizvođači pokazali odgovornost i ispoštovali sporazum sa investitorom. Ostaje da vidimo hoće li 15. septembra biti nastavljena izgradnja dvije dvije pumpe na Forte Mare i Savini i 150 m kanalizacione trase, kako bi se obavio i priključak na postrojenje za preradu otpadnih voda. Nakon toga trebalo bi završiti posao na rivijeri, a sve najdalje do proljeća iduće godine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code