Nastavak istraživanja obalnog područja Brodogradilišta po novom ugovoru

Nastavak istraživanja obalnog područja Brodogradilišta po novom ugovoru

921
1
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_brodogradiliste_rjPripremni radovi na sanaciji lokacije na kojoj je skladišten grit u Jadranskom brodogradilištu Bijela biće nastavljeni po novom ugovoru o istraživanju kopnenog dijela koncesionog područja kompanije.

Vlada Crne Gore se saglasila da se ugovor između Ministarstva održivog razvoja i turizma i Centra za ekotoksikološka ispitivanja od decembra prošle godine raskine i zaključi novi. Sredstva od 82 hiljade eura od 110 hiljada eura uplaćenih za realizaciju ugovora biće iskorišćena za nastavak posla na monitoringu životne sredine i eventualnoj odgovornosti za nastalu štetu.

Picerija i restoran

CETI preostali iznos od 27 hiljada eura treba da uplati u budžet Crne Gore.

Glavni projekat remedijacije trebalo bi da bude gotov u prvoj polovini ovog mjeseca, nakon čega bi trebao da uslijedi tender za sprovođenje remedijacije.

Podsjetićemo da je od decembra prošle godine do februara ove, sprovedeno uzorkovanje i analiziranje kontaminiranog zemljišta i grita, koji je sproveo CETI.

Način tretiranja grita biće definisan glavnim projektom sanacije čija je priprema u toku.

Kako je ranije našem radiju kazao bivši direktor JBB, Petar Tušup, u Jadranskom brodogradilištu Bijela nalazi se oko 70 hiljada tona grita, od čega je 60 hiljada klasifikovano kao opasan, a preostalih 10 hiljada kao neopasan otpad.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code