Nastavljen projekat patronažne pomoći djeci sa invaliditetom

Nastavljen projekat patronažne pomoći djeci sa invaliditetom

0
Podijeli

Kolo srpskih sestara Herceg Novi, sa početkom nove školske godine, nastavilo je sa realizacijom projekta “Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja“ koji traje već četiri godine. Projekat obuhvata stručnu pomoć pripreme djece sa invaliditetom, uzrasta od pet do osam godina, za polazak u školu, a ove godine je uključeno 11 mališana sa područja opštine Herceg Novi – podsjećaju iz Kola srpskih sestara.

– Školska godina zvanično počinje septembra ali se sa djecom koja su uključena u projekat počelo raditi od 15.avgusta. Većina djece je već navikla na naše stručnjake i raduju se novim susretima i druženjima. Najvažnije je da napreduju. Nažalost, neka djeca su prerasla i zato se sa njima neće dalje raditi preko našeg projekta iako im je ovaj vid pomoći izuzetno prijao i dobro bi bilo da se nastavi, kaže predsjednica KSS Dragica Spaić.

Picerija i restoran

Ona se nada da će Opština Herceg Novi, koja je i obezbijedila dio sredstva za nastavak projekta, prepoznati značaj patronažne pomoći djeci sa invaliditetom i iznaći načina da sama organizuje podršku djeci sa invaliditetom. Rezultati su izuzetni jer djeca brže napreduju, a Spaić sa zadovoljstvom ističe da će jedan dječak, koji je bio uključen u projekat, od ove školske godine sa inkluzivne preći na redovnu nastavu.

Inače, od 2015. godine sa djecom u njihovim kućama, u atmosferi koja im je poznata i najprijatnija, okruženi porodicom i ljudima koje vole, rade učiteljica Mira Prodanović, defektolog Ivan Ljesar i fizioterapeut Nataša Lučić. U projekat su uključena djeca sa područja opštine Herceg Novi koju preporuči opštinska Komisija za usmjeravanje u školski sistem. Uglavnom je riječ o višečlanim porodicama koje, osim bolesti djece, imaju i materijalnih problema. KSS nije obezbijedilo sav novac za realizaciju ovogodišnjeg projekta ali se nadaju da će, kao i lani, pomoći opština, društveno odgovorne firme i ljudi dobre volje. Uspješna priprema djece za školu je njihovo osnovno pravo.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code