Nastavljena arheološka istraživanja na Gradini u Risnu: Od helenističkog do venecijanskog perioda

Nastavljena arheološka istraživanja na Gradini u Risnu: Od helenističkog do venecijanskog perioda

5
Podijeli

Od 16. juna na lokalitetu Gradina u Risnu traje osamnaesta kampanja sistematskih arheoloških istraživanja, kao dio internacionalnog naučno-istraživačkog projekta „Risinium prijestonica kraljice Teute“, u organizaciji JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Univerziteta u Varšavi.

Nosilac dozvole za istraživanja je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Rukovodilac istraživanja je dr Dejan Gazivoda, a u crnogorskom istraživačkom timu su arheolozi istraživački savjetnici, zamjenik rukovodioca Đorđe Ćapin i Radmila Ćapin iz JU Gradski muzej i Galerija Herceg Novi, arheolog Jelena Čelebić, konzervator Slavica Orlandić i arh. tehničar-konzervator Seadeta Osmanagić iz JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Picerija i restoran

U poljskom timu, koji vodi prof. dr Pjotr Diček su arheolozi dr Martin Lemke, mr Januš Reclav, mr Agata Momot, mr Bartosz Wojciechowski, jedan doktorant i šest studenata arheologije iz Poljske i Kine. Stručni nadzor nad radovima obavlja JU Muzeji i Galerije Podgorice.

– Ovogodišnja kampanja predstavlja nastavak istraživanja započetih prošle godine na lokalitetu Gradina, gdje su pronađeni arhitektonski ostaci i pokretni materijal od helenističkog do venecijanskog perioda. Ove godine otvoren je rov i više sondi na vrhu i padinama Gradine. Konstatovani su arhitektonski elementi koji su u fazi definisanja. Za snimanje lokaliteta se koristi sistem i mjerna tehnika RTK GPS, projekcija UTM 34N – kaže za Radio Jadran, rukovodilac istraživanja, dr Dejan Gazivoda.

On dodaje da je cilj istraživanja otkrivanje svih kulturnih horizonata, počevši od kraja bronzanog i ranog gvozdenog doba – kada su nastali čuveni crteži u Lipcima, koji mogu biti povezani sa Gradinom.

– Prvobitna funkcija ovog lokaliteta može biti refugium – pribježište, a posebno je zanimljiva pretpostavka postojanja hrama lokalnog božanstva i zaštitnika Medaura, koji se spominje u natpisu iz II vijeka n.e. pronađenog u Lambezi, rimskom logoru u sjevernoj Africi – objašnjava dr Gazivoda.

Postojanje antičkog kulturnog sloja može se povezati sa reprezentativnim arhitektonskim ansamblom utvrđenim na lokalitetu Carine, lociranom neposredno ispod Gradine.

Postojanje vjerskih objekata od antičkog hrama do srednjovjekovne crkve i džamije i tradiciju kultnog mjesta potvrđuje ovogodišnji nalaz sime – kamenog oluka i prošlogodišnji nalaz kamene plastike i ćiriličnog natpisa, koji bi se za sada mogli datovati u 14. vijek, ističe dr Gazivoda.

Planirano je da istraživanja traju do druge polovine jula 2018.godine.

5 Komentari

Ostavite komentar

*

code