NASTAVLJENA IZGRADNJA KOLEKTORA – MJEŠTANI NEGODUJU, JER TURISTIČKA SEZONA JOŠ TRAJE

NASTAVLJENA IZGRADNJA KOLEKTORA – MJEŠTANI NEGODUJU, JER TURISTIČKA SEZONA JOŠ TRAJE

159
0
Podijeli

Nakon ljetnje pauze, danas je, kako je i najvaljeno, nastavljena izgradnja kolektorske i vodovodne mreže u Herceg-Novom, što je kapitalni poduhvat, vrijedan 18.5 miliona eura.

Na terenu je 10 ekipa izvođača radova i glavnih podizvođača, preduzeća Millenium, Alb Star, CMC i Tangenta.
Radovi se nastavljaju na dvije pumpne stanice kod Forte Mara i na Savini, kao i na ostatku rivijere.
– Rokove je malo nezahvalno prognozirati sada, ali vjerujemo da će se planirana dinamika izvođenja radova poštovati, a okončanje radova očekujemo u aprilu sljedeće godine, saopšteno je našem radiju iz lokalne samouprave.
Završetak ovog infrastrukturnog projekta, kojeg je turska firma “Ćeltikćoglu” trebalo da zvarši do 17.februara 2014.godine zajednički je cilj – potvrđeno je i nakon nedavnog sastanka predstavnika Opštine Herceg Novi, kompanije Dahlem koja je nadzor i agencije za implementaciju projekta Vodacom. Istaknuta je neophodna apsolutna posvećenost i maksimalno angažovanje svih uključenih u ovaj projekat, kako bi se prevazišli problemi i omogućio završetak ovog važnog kapitanog poduhvata.
Iako radovi na nekim dionicama još nijesu ni počeli, problemi su se javili ponovo tamo gdje su došle mašine i radnici, kao što je lokacija na Savini, kod taverne “Galija”. Naime, evidentno je da na novskoj rivijeri još uvijek odmara dosta gostiju, koji koriste lijepo vrijeme i plažu, pa se izdavaoci smještaja i ugostitelji na ovom potezu bune što tako rano građevinska sezona smjenjuje turističku.
Stoga je jedan od njih, Nikola Vujačić, jutros svojim vozilima blokirao put kako mehanizacija ne bi mogla da siđe na Šetalište Pet Danica. Ipak, Komunalna policija naredila je Vujačiću da ukloni automobile, jer je riječ o finalizaciji kapitalnog projekta za grad.
– Mogao se naći način da se radi na drugim lokacijama, gdje je manje frekventno i manje gostiju. Uostalom, ne znam kako se moglo uopšte i kretati sa kopanjem sada kada još uvijek imamo goste? Trebalo je sačekati 1. oktobar, pa onda početi, jer valjda nam je kao turističkom mjestu prioritet sezona. I nisam jedini koji tako misli, jer isto razmišljaju i Slobo Perišić ( vlasnik “Galije” ) i Spaso Popović ( vlasnik hotela “Perla” ), priča nam Vujačić.
Sa druge strane, u lokalnoj samoupravi nam kažu da je bilo prijedloga da se radovi zaista odlože do 1. oktobra, međutim, to bi bilo nepoštovanje ugovorenih obaveza i odlaganje nastavka radova, što bi išlo na štetu Opštine.
Do sada je završeno 68 odsto posla na kolektoru, što znači da su na tim dionicama izvršena i testiranja. Dio postavljenih cijevi (oko 15 odsto) nije testiran tako da se to ne može smatrati završenim poslom. Izvođaču je preostalo da uradi još 17 odsto radova na težim dionicama. Realno Projekat izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže trebalo bi da bude završen do 17. februara 2016. godine, odnosno dvije godine kasnije od prvobitno ugovorenog roka.
Za sada je turski izvođač pošteđen plaćanja penala i raskida ugovora, ali bi zato mnogo odgovornije trebalo da krene u nastavak priče. Doduše i Opštini bi raskid ugovora kao varijanta donio za 20 odsto uvećane troškove.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code