NASTAVLJENA KULINARSKA AKADEMIJA ZA DJECU SA OŠTEĆENJIMA SLUHA I GOVORA U...

NASTAVLJENA KULINARSKA AKADEMIJA ZA DJECU SA OŠTEĆENJIMA SLUHA I GOVORA U KOTORU

406
0
Podijeli

U Resursnom centru za sluh i govor “dr Peruta Ivanović” u Kotoru završena je petodnevna radionica u okviru projekta “Kulinarska akademija”, koji predstavlja značajan dio saradnje dva grada pobratima, Kotora i Santa Barbare.

Do sada je pet korisnika Centra boravilo na usvaršavanju u Americi, a obučeno je dvadestak srednjoškolaca, koji su našli posao u prestižnim restoranima i hotelima na crnogorskoj obali.
Namjera je da djeca sa smetnajma u razvoju, oštećenjima sluha i govora kada završe Srednju školu i kada napuštaju Resursni centar, što prije obezbjede egzistenciju. U ovoj ustanovi boravi danas 180-oro djece, od kojih je 50 koji slabo čuju i govore.
– Sarađujemo sa svima koji nam mogu pomoći da sa ovom kategorijom djece ostvarimo cilj – osposobiti ih i integrisati u zajednicu za rad, kao ravnopravne i korisne članove. Posebnu pažnju poklanjamo profesionalnom usmjerenju djece. Naravno, vodimo računa i o tržištu rada – kaže nam direktor Resursnog centra, Boro Kašćelan.
Saradnja sa Kulinarskom akademijom iz Santa Barbare je ono čime se ovdje s razlogom ponose. Veliku podršku tom projketu je dao Novljanin, Goran Milić, koji je vrstan ugostitelj i vlasnik restorana Divino u Santa Barbari.
Zahvaljujući fondaciji kojom rukovode Džordž i Deniz Lili dodatno stručno obrazovanje u Americi, radionice u Resursnom centru, sve je zanimljivije učenicima. Tako je radionicu protekle sedmice u Kotoru pohađalo destoro djece.
Sekretar Udruženja kuhinja Crne Gore i vođa radionice, Bogdan Krsmanović je izuzetno zadovoljan rezultatima obuke. Nije očekivao toliku zaintersovanost i talenat djece za kuvanjem. Dvoje, Šemsa Musić i Semir Ćorović, koji su radili u Regentu Porto Momtenegro i na Svetom Stefanu protekle sezone, nastaviće školovanje na fakultetu, a četvoro djece će ići na obuku za Ameriku:
– Ovu će ekipu čuvati sigurno za ljetnju sezonu. Nastojao sam da im što više pokažem kako se spremaju jela i pripremili su pravo carstvo dobre hrane. Svakog dana smo pripremali kompletan meni. Sva hrana nestane u toku ručka, što znači da je sve ukusno i dobro. Oni su pravi kadrovi za budućnost. Zahvaljujući mom poznanstvu sa Goranom Milićem došao sam u Kotor i Centar nam je pružio svu podršku, kao i Fondacija koju vode Džordž i Lily. Nadam se da će ovo biti stalna radionica na ovim prostorima – priča Krsmanović.
Radionicu je obišao i potpredsjendik opštine Kotor, Branko Nedović koji je podjsetio da je 2009. godine došlo do bratimljenja Kotora i Santa Barbare. Kulinarska akademija je okosnica saradnje i traje več četiri godine. Osposobljeno je 20-tak mladića i djevojaka sa oštećenjima sluha i govora. Ali došlo je i do razmjene sportista i muzičara.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code