Nataša Aćimović: Ne miješam se u uređivačku politiku Radija Hreceg Novi, već...

Nataša Aćimović: Ne miješam se u uređivačku politiku Radija Hreceg Novi, već u zakonitost

1770
12
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_politika_novembar_natasa_acimovic_2Predsjednica Opštine Herceg-Novi, Nataša Aćimović, ni jednom riječju se nije miješala u izvještavanje novinara Radija Herceg-Novi, niti u uređivačku politiku toga medija,navodi se u regovanju pr službe Opštine Herceg Novi na saopštenje Ulesa, a povodom preporuka Savjetu Radija Herceg Novi.

– Jedino u što se predsjednica Opštine Herceg-Novi miješala, u svojstvu osnivača tog medija, jesu organizacija i zakonitost rada javnog emitera, a u cilju ostvarenja javnog interesa (član 74. Zakona o elektronskim medijima).
Naime, obaveza javnog emitera bila je da uskladi svoje poslovanje sa članom 77. Zakona o elektronskim medijima i sa opštinskom Odlukom o organizovanju Javnog Radio-difuznog servisa “Radio-televizija Herceg Novi” DOO.
Konkretno, javni emiter nije imao izabranog direktora, kao neophodni organ upravljanja. Prema dokumentaciji, koja je prethodila donošenju preporuke, a koju je Savjet Radija Herceg-Novi dostavio Opštini, taj medij nije imao izabranog direktora, jer je gospođi Dragani Zečević Plavanski istekao mandat još 2006. godine, i to lice do danas nije dostavilo nikakav pravni akt kojim je ovlašćeno da rukovodi radom pomenutog medija nakon isteka mandata. Prema tome, predsjednica Opštine Herceg-Novi je pravno kvalifikovala situaciju u Radiju Herceg-Novi, na način što je smatrala da direktor nije ni izabran.
Inače, direktora bira Savjet na osnovu javnog konkursa, i Savjet, od 2011. kao godine donošenja pomenute opštinske odluke, nije raspisao javni konkurs za izbor direktora.
Stoga je obaveza osnivača, kao pravnog subjekta zainteresovanog za rad javnog emitera, bila da skrene pažnju Savjetu na njihove zakonske obaveze, kao i na obaveze prema osnivaču. To je podrazumijevalo da im se naloži hitno usklađivanje rada i organizacije Radija Herceg-Novi sa Zakonom i opštinskom odlukom.
Što se tiče same preporuke Savjetu, ona predstavlja akt koji ničim ne obavezuje Savjet, pa je i samom preporukom određeno da se izbor VD direktora vremenski ograničava do izbora direktora po javnom konkursu.
Prema tome, predsjednica Opštine nije naložila bilo čiji izbor na mjesto direktora, niti je to moguće naložiti, kao što nije moguće ni uticati na izbor direktora na samom javnom konkursu.

Picerija i restoran

Savjet je bio potpuno slobodan da za VD direktora izabere lice za koje sam ocijeni da je sposobno i dostojno da vrši tu funkciju, pa tako i gospođu Draganu Zečević Plavanski, a zašto ona nije izabrana za VD direktora pitanje je u koje se predsjednica Opštine ne smije miješati – zaključuje se u reagovanju PR službe Opštine Herceg-Novi.

12 Komentari

 1. PR, ko god da je i odakle je, radi svoj posao kao što mesar prodaje meso, a pekar hljeb. Ako može da nas ubijedi da je Zemlja ravna ploča, onda je predsjednica izabrala dobro rješenje za PR.
  Nego, bacimo se malo na naše dvorište. Pogledajmo samo strukturu novinarskog kadra u Novom, čast izuzecima, ali je situacija sramna – penzioner do penzionera, osobe sa nacionalnim i političkim predubjeđenjima, nesređenim životom, ličnim interesom kroz rad u više medijskih kuća i nevladinih organizacija… i takvi prave medijsku sliku Novog?!
  Ko god bude novi direktor Radio HN, prvo što treba da uradi je da podijeli otkaze novinarima/penzionerima i dovede nove, mlade ljude, energične, motivisane i sa željom da uvedu moderne načine rada u ovaj praistorijski radio.
  0  0
 2. Postovana Predsjednice, pa Vi ste instalirani na funkciju, koju prividno vrsite, upravo da se ni u šta ne mjesate. To i jeste smisao i sustina Vaseg izbora.
  0  0
 3. Dzabe predsjednici sva PR sluzba i 6 savjetnika, kad im je ovakav gaf promakao?!!Zasto im nije nalizila da organizuju javni konkurs?Zasto je pominjala konkretnu osobu?Na mjestu predsjednice ,postavio bih sebi pitanje:,,Da mi nisu mozda moji smjestili,kad su mi onaj dopis pisali,, ?
  PR je uvezen iz Podgorice,zove se Goran Skataric,i uz malo truda, ubijedice nas da je Zemlja ravna ploca.Ala mu para!!
  0  0
 4. Nije primala platu već uzimala novac i davala po svom nahođenju kao neovlašteno lice….Da bi neko primao platu, mora imati rešenje o postavljenju ili radu sa odgovarajućim stepenom stručne spreme, propiosanim radnim vremenom i obavezama, datim pravima, obavezama prema poslodavcu i obrnuto, uslovima rada kao i ostalim elementima bitnim za validnost takvog pravnog akta…Duga je to priča za nekoga ko se godinama lažno predstavljao a izgleda da i dalje nastavlja da obmanjuje javnost, ali uzalud. Grad danas slavi odlazak turbo-folka sa svog radija….
  0  0

Ostavite komentar

*

code