Nataša Martić: Silno vjerujemo u pobjedu Herceg Novog za EPK 2021

Nataša Martić: Silno vjerujemo u pobjedu Herceg Novog za EPK 2021

3008
22
Podijeli

natasa martic 4Konačnu odluku o Evropskoj prijestonici kulture 2021 Evropska komisija će saopštiti u četvrtak, 13. oktobra, u 18 h, kada će se znati da li je tu laskavu titulu ponio Herceg Novi ili Novi Sad.

Za Brisel sjutra putuje delegacija Herceg Novog, koja će predstavljati grad i braniti aplikaciju za prijestonicu kulture. Već 12. oktobra očekuje ih generalna proba odbrane, u prostorijama Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji, nakon prijema kod ambasadora, potvrdila je za Radio Jadran, koordinatorka projekta, Nataša Martić.

Picerija i restoran

U našoj delegaciji, je deset članova, a na njenom čelu je predsjednica opštine, Nataša Aćimović.

– Kriterijum Evropske komisije je da je uvijek član broj 1, odnosno predvodnik delegacije predsjednik grada kandidata. Ostali članovi su po slobodnom izboru grada kandidata, ali ih ne može biti više od deset. Svi članovi su birani po poglavljima koje će predstvaljati u Briselu na odbrani aplikacije – kazala je Martić.

Ona objašnjava da su zbog umjetničke vizije i programskog koncepta u delegaciji umjetnički direktor, Darko Brlek i programska direktorka, Biljana Srbljanović. Za kreativni dio koncepta zadužen je direktor Aleksandar Peković. Kada je riječ o kulturnom nasljeđu, koje je neodvojivo od daljeg urbanog razvoja, navodi Nataša Martić, delegaciju Herceg Novog u Briselu predstavljaće Srđan Marlović. Za komunikacije sa javnošću zadužen je Nebojša Mandić, predstavnik NVO sektora je Kristina Milatović, zatim sekretarka za kulturu Tamara Lepetić, koja će pričati o kulturnoj politici Herceg Novog, kao i o promjenama koje donosi titula EPK u razvoju kulture i naša sagovrnica Nataša Martić, kao koordinatorka projekta.

Prema njenim riječima odbrana aplikacije predstavlja 45-o minutnu prezentaciju projekta i 75 minuta ispitivanja koje će sprovoditi žiri sačinjen od 10 članova.

– Herceg Novi, kao kandidat, prvi nastupa sa  dvočasovnom prezentacijom i pitanjima. Nakon toga imaju određene procedure, odnosno izvještaj o posjeti gradovima. Prvo Herceg Novog, a zatim i nastup Herceg Novog koji traje ukupno 2 sata, nakon čega je pauza za ručak, pa isto to slijedi za  drugog kandidata, odnosno Novi Sad. Tek kad se sve sabere po agendi, uključujući i finalni dvočasovni zatvoreni sastanak žirija o konačnoj odluci, zvanična objava ide oko 17:45 odnosno 18 časova, 13. oktobra – objasnila je Martić.

Svi članovi naše delegacije i oni koji su učestvovali u realizaciji projekta, kako timski, tako i individualno, “silno vjeruju u pobjedu”, kaže Nataša Martić.

– U slučaju da Herceg Novi postane Evropska prijestonica kulture za 2021. godinu, tim će krenuti u organizaciju i budžetiranje aktivnosti koje će se sprovoditi u prvoj godini realizacije ovog velikog projekta, odnosno u 2017. godini.

– To su aktivnosti  na osnovu opštinskog i nacionalnog budžeta. Uslijediće operativno povezivanje i koordinacija sa gradovima partnerima. Određuju se program i finansijski plan za 2017. godinu. Mobilišu se kadrovi, odnosno pravi se tim koji će koordinirati projektom – navela je Martić.

U slučaju da Herceg Novi, odlukom žirija, ne postane titular Evropska prijestonica kulture 2021, ipak, treba da nastavi put realizacije projekata navedenih u aplikativnoj knjizi “Frenemies”, smatra Martić. Herceg Novi je promovisan u evropskim i međunarodnim krugovima, postignuti su brojni dogvori između javnih i privatnih institucija od febrara 2015.godine otkako je trajala aplikacija. Ona  predstavlja petogodišnju strategiju razvoja, kako kulturnog tako i urbanog u ovom gradu, kazala je Martić, vjerujući da Herceg Novi zaslužuje titulu i da će iz Brisela u četvrtak poslati dobre vijesti.

22 Komentari

 1. Neskromno je upoređivati se sa Novim Sadom koji je vazda bio grad dostojanstva i kulture.Novi je moj rodni i voljeni grad,ali skromnost je vrlina,a usiljenost mana.
  0  0
 2. Ja bih opet da pitam i da mi neko strucno lice odgovori: kako strani drzavljanin moze da predvodi nasu delegaciju? Aaaaaaa zaposlili ste ga na ugovor, kao konsultanta i to stranog!!! A on posebnu tarifu… e moji Novljani, trebate se pokriti po usima i obrazu od srama, da ovo dozvolite nasem gradu, gori ste od njih. Zamislite kakvo misljenje oni, koji su sa strane, imaju o vama kad vas je tako lako preveslati. Jedan od tih Beogradjana je citavo ljeto bio po Novome, valjda se malo upozna s gradom, glupi Novljani ga ugoscavali, udomljavali, sa svima upoznavali, i mene s njim napominjuci koliko ce on biti bitan i kakva je vazna licnost, toliko vazna da mu ni ime ne zapamtih. Moji Novljani, niste bolje ni zasluzili…
  0  0
 3. Sta ova sanja,svega ima u Novom samo nema kulture,nazalost….,grad se raspada,ceste katastrofa,kanalizaciju rade evo 4,5 godina i uporno otimaju pare Novljanima,kontenjeru pez poklopca,vrtica nema,skola propada u kliziste itd itd itd,ajde mala ne sanjaj… u ostalom ko si ti !!!????
  0  0
 4. Katastrofa!
  U ovom gradu nisu rešene osnovne stvari: saobraćaj, parking, kanalizacija, uredno vodosnabdevanje svih zona grada, klizišta, vrtić – i još mnogo toga!

  I umesto da rešavamo te egzistencijalne probleme, koji se tiču veći građana naše mlade dame se hvataju u koštac sa puno bogatijima od nas i troše narodne pare na projekat Evropske prijestonice kulture.

  Očito je da su ti mladi ljudi, koji odlučuju o tome pobrkali neke lončiće!

  Nisam protiv kulture, ali treba stvari poređati prema prioritetu – i u tom slučaju kultura sigurno nije na prvom mestu, kada se imaju na umu svi postojeći problemi ovoga grada.

  Lično mislim da je ovaj projekat duvanje u praznu tikvu i odlična fasada da se iza nje troše narodne pare prema ličnom nahođenju, ili da se opere nešto maro privatnih para.

  Postavljam konkretno pitanje: ko je ta Nataša Martić? Šta je ona u opštini, i koga ona predstavlja?
  0  0
 5. Sram Vas bilo predstavljaju nas svi osim novljana pogledajta prezimena koja idu u Brisel ,sve je vec bilo namjesteno ,a nije ni cudo kad novljana nema ,ali necete doce vrijeme vraticemo se gdje nam je i mjesto u nasem gradu.
  0  0
 6. Kakve veze ima nikolaidis?? Sve li vam smeta bože sačuvaj. Mnogima je ođe najveći domet bratimljenje sa Bilećom a prozivate Kruša. Nije da ga branim,ali pored ovakvih kritičara nije mu teško.
  0  0
 7. I ja sam, za, da HNovi bude prestolnica,ali mislim da bi prvo trebalo da se pozabavimo stvarima poput,uredenja javnih povrsina,funkcionisanja opstinskih sluzbi,ciscenja grada,itd. To se moze uraditi i bez velikog novca.
  0  0
 8. Kako su se Beogradjani odmah uvalili, nece se oni izgubit. Samo jedno pitanje: kako oni kao strani drzavljani mogu da nas predstavljaju? J… ludi zbunjenog…
  0  0

Ostavite komentar

*

code