NATO Info dan u Herceg Novom: Crna Gora više neće biti objekat...

NATO Info dan u Herceg Novom: Crna Gora više neće biti objekat nego akter međunarodnih odnosa

2540
18
Podijeli

Opština Herceg Novi i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO-u, u saradnji sa NVO Centar za razvoj evroatlanske misli i Ambasadom Republike Slovačke u Crnoj Gori, organiozovali su NATO Info dan.

nato hn 170616 1Komandant kontigenta u Avganistanu potpukovnik Željko Radulović govorio je o iskustvu  u misijama posljednjih godina, posebno o učešću u Avganistanu, kao i o sistemu kolektivne odbrane, koju bi Crna Gora mogla dobiti za mnogo manje novca nego što se misli.

Picerija i restoran

–      Meni kao vojniku imponuje što sam prošao sistem edukacije i što nam ni jednog momenta nije nametnuta niti jedna misija – kazao je Radulović.

On u kontinuitetu učestvuje u ISAF-u od februara 2010. godine. Trenutno je u 4. kontigentu, sa svojih 17 pripradnika. VCG pored ISAF učestvuje u misijama u UN i EU.

nato hn 3– Naši vojnici su dorasli zadatku i doprinijeli su usavršavanju naše vojske sa 2150 vojnika. Stalne asimetrične prijetnje, sajber i drugi kriminal  ukazuju da jedino svoje mjesto možemo tražiti u globalnom sistemu odbrane – kaže Radulović, podsjećajući da zemlje u okruženju nemaju baze, pa neće ni Crna Gora, ako to ne želi. Slovenija je dobila sredstva značajna za izgradnju aerodroma i autoputa od NATO-a a nije za uzvrat morala da pravi baze. Značajna je i zaštita vazdušnog prostora, a mi za naš ukupan budžet odbrane ne bismo mogli da kupimo niti jedan avion. Naš vazdušni prostor je vrlo značajna vazdušna ruta koju treba štiti, smatra potpukovnik Radulović.

Ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori, Roman Hlobenj je rekao  da Crna Gora i njegova zemlja imaju sličnu istoriju, jer su i oni živjeli u zajednici sa Češkom, dok nisu odlučili da se osamostale.

– Imali smo iskustvo sa Istokom i kada smo ostvarili nezavisnost odlučili smo da se zbog razvoja i budućnosti opredjelimo ka Zapadu. Slovačka je u EU ušla kroz Nato. Da ne bismo bili samo objekat nego akter postali smo dio razvijenog i urađenog sistema, zemlja sa najvećom proizvodnjom automobila (Klio, Folksvagen, Jaguar). Mi nemamo baze, ali smo bezbijedni. Ko bi uložio novac da nije tako. Danas Slovačka ima 23 godine, prosječna plata je 93. godine bila 400 eura, a danas niko neće  da ustane iz kreveta bez 1000 eura – ispričao je ambasador Hlobenj.

Nacionalni koordinator za NATO, ambasador Vesko Garčević smatra da su Nato i EU dvije strane istog novčića. To je proces nezaustavljiv i treba da slijedimo iskustva  drugih zemalja EU, gdje su 22 zemlje članice NATO. Potvrđeno je da i mala zemlja može postati akter međunarodnih odnosa, a ne da o njenoj sudbini odlučuju  drugi i da na odluke čeka iza vrata. On podsjeća i da je učestvovao na prva tri sastanka poslije potpisivanja protokola i vidio je kako se svijet promjenio prema Crnoj Gori, od juče od danas. Do tada sam čekao iza vrata šta se raspravlja, a sada sam dio otvorenog razgovora i tu se ne cijeni da li ste veliki ili mali već šta imate da kažete. Niti jedno istraživanje nije objavljeno da je većina u Crnoj Gori protiv NATO-a, ističe Garčević. On vjeruje i da će Skupština Crne Gore dominantnom većinom usvojiti Rezoluciju o Nato-u.

Predsjednica opštine Nataša Aćimović, pozdavljujući učesnike okruglog stola “NATO – siguran garant stabilnosti Crne Gore“, kazala je  da je značajno sučeljavanje mišljenja kako bi se dokazao značaj i posvećenost u sprečavanju konflikata, širenje demokratskih vrijednosti i vladavine prava sa Alijansom.

nato hn 170616 2Inače, program NATO Info danas je počeo na  Trgu Nikole Đurkovića gdje su aktivisti NVO Centar za razvoj evroatlanske misli u direktnom razgovoru informisali građane o evroatlanskim integracijama Crne Gore i dijelili informativni materijal o NATO-u. Na Fakultetu za primijenjenu fizioterapiju studentima je o evroatlanskim inegracijama govorio potpukovnik Željko Radulović, ambasador Republike Slovačke Roman Hlobenj  i nacionalni koordinator za NATO ambasador Vesko Garčević.

18 Komentari

  1. Oni koji pominju radijaciju,ne znaju što je to u Crnoj Gori,zahvaljujući našim ljudima sa vizijom koji su nas izvukli,a i dalje vuku na plećima radi Crne Gore,a ne radi poganijeh koji se koprcaju kao mala neposlušna đeca.Neki vole svoju domovinu,jer su tako rođenjem obilježeni,a neki ne vole ni sami sebe.Rodoljublje je osjećanje nemjerljive veličine,beskonačno i nikad opisano,ono se ima ili nema.Ne radi se ođe ni o jednoj partiji,pobrkali ste stvari,radi se o državi koju čini narod,o svakome jednako,đeco crnogorska i druga koja ođe rastete.Treba ostarat da bi nešto shvatio ili poslušat onoga ko se star rodio.
    0    0
  2. E bas mi je drago ovo cuti, nasi vijnici u Avganistanu brinu za nasu sigurnost, a jeli iko zucnuo o radioaktivnoj municiji kojom su nas nasi prijatelji tukli?
    0    0

Ostavite komentar

*

code