Naučnici vide Jadran kao jedno more, ali nelegalni ribolov se može zaustaviti...

Naučnici vide Jadran kao jedno more, ali nelegalni ribolov se može zaustaviti samo združenim akcijama

0
Podijeli

O borbi protiv nelegalnog ribolova i odživom ribarstvu raspravljano je u kotorskom Institutu za biologiju mora u okviru druge od šest radionica projekta „Centar za zaštitu biodiverziteta mora Boka Akvarijum – MonteAqua“ („Marine Biodiversity Conservation Center “Boka Aquarium” – MonteAqua“).

Predavanja o ovoj stalno aktuelnoj temi imali su predstavnici Instituta, Direktorata za ribarstvo, projekta Monteaqua, te predstavnici  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije.

Picerija i restoran

Ova radionica doprinosi bližoj regionalnoj saradnji Vladinih institucija, odgovornih za proces evropskih integracija u okviru pregovaračkih poglavlja 13-ribarstvo i poglavlja 27-životna sredina. Takođe pospješuje saradnju javnih institucija, odgovornih za zaštitu biodiverziteta mora i vodenih ekosistema, jedinica lokalne samouprave, akademskih institucija, nevladinih organizacija i opšte javnosti, uvećava institucionalni kapacitet u oblasti morskog ribarstva, svijest o značaju vodenih ekosistema i evropskog integracionog procesa u okviru poglavlja 13 i 27…

Šef laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo u kotorskom Institutu, dr Aleksandar Joksimović, govorio je o naučnoj osnovi kao polaznoj tački održivog ribarstva i zadovoljan je što je radionica okupila veliki broj direktno uključenih u sektor ribarstva – od velikog broja ribara do predstavnika nadležnih institucija:

– Ako svi zajedno ne priđemo problemu nelegalnog ribolova neće se riješiti. Odgovorno ribarstvo znači da svako od nas mora biti odgovoran u svom dijelu za sporovođenje onoga za što je nadležan. Pokušao sam da objasnim zašto je nauka važna u svemu ovome, zašto su naučni podaci bitni, da najprije budu prikupljeni na pravi način, a onda i prezentovani onima koji donose odluke. Jer, donošenje odluka o ovako važnom pitanju kao što je ribarstvo, bez nauke, egzaktnih podataka o biomasi ribe, njenom kretanju i ostalim aspektima naših istraživanja nije moguće – smatra Joksimović.

On podsjeća da su naučni radnici Instituta veoma akitivni i prisutni u raznim komisijama i tijelima na nivou Generalne komisije za ribarstvo Mediterana i EU:

– Na tim sastancima zajedno sa kolegama razmjenjujemo podatke. Mi naučnici definitivno vidimo Jadran kao jedno more, kao naše zajedničko more. Mora se združenim akcijama djelovati duž čitavog primorja, jer samo zajedničkim akcijama i inicijativama možemo sjutra biti u prilici da budemo ponosni ako to sve zaživi u praksi i ako budemo spasili, održali i još bolje razvili naše ribarstvo, prije svega zbog nas, a onda i naše djece – priča za Radio Jadran, Joksimović.

Viša naučna saradnica Instituta za biologiju mora, dr Ana Pešić podsjeća da će u Institutu biti održane još 4 radionice u sklopu ovog projekta, ističe važnost predavanja kolega iz Slovenije, kao svojevrsnu smjernicu nadležnim crnogorskim institucijama u borbi protiv nelegalnog ribolova i održivog ribarstva:

– Slovenački eksperti predstavili su nam situaciju u Sloveniji – na koji način je Slovenija uredila i implementirala zakone EU na terenu. Od predstavnika crnogorskog Direktorata za ribarstvo čuli smo izazove sa kojima se susrijeće Crna Gora na putu EU integracija u okviru Poglavlja 13, probleme u našem Zakonu, njegova implementacija na terenu, te na koji način će se Crna Gora izboriti sa nelegalnim ribolovom – kazala je dr Pešić.

Savjetnica u Direktoratu za šumarstvo, lovstvo i ribarstvo Ministartsva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije, Urška Srnec predstavila je iskustva Slovenije u nelegalnom, neregulisanom i neprijavljenom ribolovu.

Inspektor slovenačkog Ministarstva poljoprivrede, Robert Smoje govorio je o iskustvima Slovenije u monitoringu i kontroli nelegalnog, neregulisanog i neprijavljenog ribolova.

O održivom upravljanju morskim ribarstvom u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na mjere borbe protiv nelegalnog ribolova, govorila je direktorica Direktorata za ribartsvo, Slavica Pavlović.

Monteaqua predstavio je menadžer projekta, dr Radoje Laušević. Taj projekat Institut sprovodi u saradnji sa Centrom za ribarstvo i zaštitu biološke raznovrsnosti kopnenih voda Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Projekat je omogućen donacijom norveškog Ministarstva vanjskih poslova, koje zastupa norveška ambasada u Beogradu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code